Sébastien Hugue
© Victor Verschueren

Sébastien Hugue

   Sébastien Hugue is zowel elektrische als akoestische bassist. Hij werd in 1996 in Frankrijk geboren en begon op zijn derde jaar bas te spelen.

Hij beoefende voor het eerst rock-'n-roll-muziek in Dijon, zijn geboortestad in Frankrijk, waar hij Michel Thévenard ontmoette, een basleraar die hem een ​​"juiste" techniek leerde om elektrische bas te spelen. Binnen dit driejarige programma ontdekte hij Jaco Pastorius, Mark King, Richard Bona, Cliff Burton (eerste bassist van Metallica) en zijn smaak was uiteraard vooral georiënteerd op rock- en metalmuziek.

Ondertussen begon hij op de middelbare school een rock/fusionband genaamd Muphin. In deze band zagen we een aantal muzikanten die hun studie en muzikale reizen voortzetten. Onder hen: een jazzdrummer genaamd Emilian Ducret, nu in Parijs. Ze speelden veel samen in een brassband genaamd Ze Tribu Brass Band die wordt beheerd door Zutique Production in Dijon.

In 2014 begon hij te studeren aan de universiteit en contrabas te leren aan het « Conservatoire Régional de Dijon ». Nadat hij behoorlijk teleurgesteld was over de universiteit en de lessen die hij in Dijon aan het conservatorium kreeg, besloot hij te verhuizen naar Chalon-sur-saône (een zuidelijke stad in de Bourgogne, op een uur rijden van Dijon).

Het is in Chalon-sur-saône dat hij de contrabas echt serieus begon te beoefenen en de lessen volgde van Michel Martin-Charrières die hem kennis lieten maken met de moderne jazzscene in New York. Ze luisterden samen naar heel wat grote jazzartiesten zoals Gilad Hekselman, Reuben Rogers, Robert Hurst, Herbie Hancock, Chick Corea, George Garzone en natuurlijk Branford en Wynton Marsalis. Maar de lijst is niet uitputtend…

Sébastien bleef teruggaan naar Dijon om te repeteren met Muphin en in 2015 brachten ze een EP uit. Tijdens zijn studie in Chalon tussen 2015 en 2019 begon hij te spelen met zijn trio Jazz van

drie (met Victor Prost op drums en Tom Juvigny op de elektrische gitaar) bij bruiloften, concerten en andere evenementen in Bourgondië en het Grote Oosten van Frankrijk.

Ook speelde en speelt hij nog steeds met All you need is swing, een swingband gespecialiseerd in dansmuziek uit de jaren dertig.

In april 2016 splitste de band Muphin zich op en begon hij een samenwerking met Filansen, een Franse zanger uit Bourgondië met wie hij een album opnam genaamd « Issue de Secours », uitgebracht in juni 2017 en in de zomer toerde.

In 2017 besloot hij na de tour een meer jazzgeoriënteerde wending te nemen en stopte om sideman te zijn bij Filansen. Hij creëerde zijn kwintet SH Group waarmee hij in april 2019 toerde in de Bourgogne en zijn eerste EP opnam (in juni) die in maart 2020 uitkwam.

2019 was ook het jaar waarin Sébastien naar het Koninklijk Conservatorium Brussel ging, na zijn afstuderen aan een « Diplôme d’Etudes Musicales » in Chalon-sur-saône. Hij verhuisde naar België en studeert nog steeds aan deze school.

In zijn nieuwe land begon hij te spelen met het Thomas Sagne trio en andere bands zoals Qelder maar ook een rockband genaamd La Poudre. In 2020 en 2021, tijdens de coronacrisis, besloot Rob Swennen, een vriend van het conservatorium, EVIGS te creëren waarbij de lage frequenties worden overgenomen door Sébastien Hugue op de elektrische bas. EVIGS is een versterkt jazzensemble dat zowel beïnvloed is door hiphop, jazz als rock.

In 2023 behaalt hij zijn Bachelor Diploma aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. 

Na een Erasmus-jaar in HfMT in Keulen, in april 2024, heeft hij een nieuw album opgenomen met SH Group, bereid om het in 2025 uit te brengen.

Albums

Groepen

Afgelopen evenementen