Filippo Deorsola
© Emre Namli

Filippo Deorsola

Filippo is een Italiaans-Belgische queer kunstenaar en onderzoeker. Hen studeerde (Cum Laude) af in compositie en geïmproviseerde muziek aan CODARTS (Rotterdam) in 2021, en vervolgde diens studie filosofie aan de Université Libre de Bruxelles. Filippo woont momenteel in Brussel (BE) en is actief in verschillende inter-Europese projecten.

Als Leider. Het ensemble Anaphora, onder leiding van Filippo, heeft in 2022 met steun van de Nederlandse culturele instelling SENA een debuutalbum uitgebracht — Lexicon I — voor het Italiaanse label Auand. Dit album gaat expliciet over de relatie tussen het lichaam, vorm en improvisatie. Filippo blijft met het project klankonderzoek doen door middel van verschillende artistieke residenties die mogelijk worden gemaakt door de steun van culturele instellingen zoals Italy Music Export (gesteund door het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) en de VGC-commissie en Culture Moves Europe (Goethe). Daarnaast heeft Anaphora recent de competities "Young Krokus 2022" (2e prijs) en "Keep an Eye The Records 2024" gewonnen. Een tweede album van het ensemble is momenteel in productie en zal in januari 2025 worden uitgebracht. Het ensemble heeft opgetreden in de Benelux, Frankrijk en Duitsland.

Als sideartiest, nam Filippo een duo-album op met drummer en percussionist Domen Cizej, dat in 2023 werd uitgebracht door Clean Feed records.

Als co-leider, met Jonathan Ho Chin Kiat richtte hen Kinestatic op, een elektroakoestische onderzoeksgroep die vaak samenwerkt met gasten uit andere disciplines (dans, theater, gesproken woord). De groep verkent de mogelijkheden van het bewerkstelligen van verschillende niveaus van geluidsexpressie door middel van het concept van gebaar, energiebehoud en temporele [dis]spanning. Met de queer Italiaanse kunstenaar Marco Luparia heeft Filippo het EMBAT-project opgezet in samenwerking met het Indonesische gamelanensemble Sandikala en met de steun van het Indonesisch Cultureel Huis in Brussel, La Maison de la Musique Contemporaine in Parijs en de Italiaanse ambassade in Jakarta. Voor het project wordt samengewerkt met IRCAM voor AI elektro-akoestische verwerking met behulp van Somax2 software.

Als componist werkte Filippo samen met de Mexicaanse componist Josué Amador aan een project van soundscape-composities die speciaal zijn ontworpen voor de ruimten van de stad Rotterdam. Diens stuk voor zang, geprepareerde piano en elektronica 'XYZ: An algorithmic narration of several different objects of discussion' werd gepresenteerd in Rotterdam in juli 2021. Hen componeerde ook voor het French National Jazz Orchestra en mocht het resultaat 'Da lontano c'era un'isola' presenteren in Parijs (Pantin) in Dynamo Banlieues Bleues in februari 2022. De compositie werd vervolgens in mei 2022 opgenomen met een andere formatie.

Als onderzoekster is hen geïnteresseerd in het sociale en perceptieve potentieel van artistieke expressie, in de context van onze hedendaagse wereld en de verschillende kwesties (lichamelijke autonomie, nieuwe technologieën, de informatiemaatschappij, enz.) In de muzikale context worden deze kwesties herwerkt en geëngageerd als concepten van geluidsgeneratie. Diens onderzoek naar deze onderwerpen werd gepresenteerd aan de Universidade Catolica Portuguesa ( UCP Porto- PT), in december 2021, ter gelegenheid van "[e]motion - 1st Graduate Conference on the Arts and Technology". Diens paper "Bodily Performativity and the Score-as-Text", gebaseerd op de presentatie aan de Universidade Catolica Portuguesa, zal in de zomer van 2024 worden gepubliceerd door de Portugese Universiteit.

Albums

Groepen

Afgelopen evenementen