Alex Koo

Alex Koo


Alex Koo is een jonge, opkomende Belgisch-Japanse pianist/componist die al meerdere keren in de prijzen is gevallen in het binnen- en buitenland. Hij won o.a. eerste prijzen in het Prinses Christina Concours (NL), de SABAM B-Jazz Composition Award 2015 (BE), de SENA Dordtse Jazzprijs 2014 (NL), een Fulbright Award-Music Fellowship (VS-BE), een Prins Bernhard Cultuurfondsprijs (NL) en een Belgian American Educational Foundation Music Fellowship (BE-VS).

Tijdens zijn in New York wonende periode vormde hij een akoestisch kamermuziektrio met twee internationale topmuzikanten: Mark Turner (sax) en Ralph Alessi (trompet). In april 2017 namen ze hun CD op in Oktaven Audio, New York, die later in 2018 wordt gereleast.

Ondertussen releaste Alex al twee CD's via Clever Tree Records. In 2014 kwam zijn debuutalbum ‘Dance of Hope' uit, met bijzonder positief onthaal in zowel het binnen- als buitenland (Cobra.be-Marc Van den Hoof, Radio6NL, Jazzism, Jazzenzo, Jazzflits), opgedragen aan zijn mentor en bovenal dichte vriend, de onlangs overleden Belgsiche pianist Kris Goessens. Daarnaast, in mei 2017, presenteerde hij samen met Hongaars drumtalent Attila Gyárfás hun nieuwe album ‘Galactic Liturgy' van hun improvisatieduo, genaamd i.f.o (Identified Flying Object), waarna ze een tournée doorheen België speelden in het kader van hun CD-presentatie.

Één van zijn nieuwste projecten is er ééntje die zowel de grenzen van improvisatie verkent, als teruggaat naar enkele elementen in de jazztraditie: zijn pianotrio met Dré Pallemaerts (drums) en Lennart Heyndels (contrabas), waarin zowel eigen composities als standards worden vertolkt. Elk stuk komt telkens weer op een frisse en oprechte manier naar boven: dit trio speelt vanuit hun hart, met de oren helemaal open en de geest gericht op hun samenspel.

Over Alex zijn prille muzikale ontwikkeling valt ook heel wat te zeggen: hij begon reeds op erg jonge leeftijd met piano en werd op zijn tiende laureaat in de Cantabile Pianowedstrijd met twee extra onderscheidingen: ‘Emmanuel Durlet' voor beste interpretatie van het opgelegde werk en de prijs ‘Chris Van Hoof' voor de jongste laureaat.
Toen later zijn interesse in jazzmuziek en improvisatie werd opgewekt, begon hij met lessen jazzpiano aan het Conservatorium van Kortrijk bij Dominique Vantomme, waar hij afstudeerde met grootste onderscheiding en de prijs ‘Van der Weyden'. Vervolgens verhuisde hij naar Nederland, waar hij een Bachelor en Masterdiploma jazzpiano behaalde aan het Conservatorium van Amsterdam, studerende bij Kris Goessens (met een jaar Erasmusuitwisseling in het Rytmisk Musikkonservatorium in Kopenhagen, studerende bij Jakob Bro, Soren Kjaergaard en Jakob Anderskov). Daarna zette hij zijn muzikale zoektocht verder in New York, waar hij deel uitmaakte van Manhattan's wervelende jazzscène en werkzaam was als adjunct-docent jazzpiano en jazzharmonieleer op New York University. Hier behaalde hij ook een extra Master in Jazzcompositie aan de NYU Steinhardt School of Culture.

Als muzikant werkte hij al samen met o.a.: Mark Turner, Kurt Elling, Ralph Alessi, Peter Bernstein, Benjamin Herman, Bert Joris, Mike Mainieri, John Ruocco, Jasper Blom, Martijn Vink, Dré Pallemaerts, Joost Patocka, Stefan Lievestro, Clemens van der Feen, … en speelde hij op jazzpodia in binnen- en buitenland, zoals: North Sea Jazz Festival, Bimhuis , Muziekgebouw aan't IJ, Lantaren/Venster (NL), Casa del Jazz (IT), ShapeShifter Lab (NY,USA), Warsaw Summer Jazz Days (PO), Kongsberg Jazz Festival (NO), Jass sur Son 31 (FR), Copenhagen Jazz Festival (DK) en andere podia in Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Polen, Italië, Spanje, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Bosnië, de Verenigde Staten, …

Alex volgde les bij o.a.: Kris Goessens, Barry Harris, Brad Mehldau en Kenny Werner en maakt tevens deel uit van het Lorena del Mar Quartet, het LG Jazz Collective, Thomas Decock's ‘Light Travelers', en het Noorse Magnus Oseth Quartet.

Groepen

Meer zien

Toekomstige evenementen

Afgelopen evenementen

Meer zien

Nieuws

Het Belgische jazzlabel W.E.R.F. Records is ontstaan uit Kunstencentrum De Werf in Brugge. De naam van het label is een verwijzing naar de naam van het kunstencentrum en ook intern een afkorting voo...
De congres-, festival- en muziekbeurs jazzahead! 2023 is terug voor een nieuwe editie. Jazzahead! is de grootste ontmoetingsplaats van de internationale jazzscene. Meer dan 2,700 professionele deelnem...