Emanuel Van Mieghem

Emanuel Van Mieghem

  • Instrumenten : Contrabas
  • Geboren : 06/01/1994 - Elsene

Emanuel Van Mieghem, geboren in Brussel (België) op 6 januari 1994, begon op 15-jarige leeftijd met bas spelen. Hij raakte gepassioneerd door rock, blues, funk, soul en reggaemuziek en kocht van zijn spaargeld een elektrische bas. Emanuel leerde zichzelf muziek op het gehoor spelen, meespelen met zijn favoriete platen en rock- en popbands vormen met zijn middelbare scholieren. Hij realiseerde zich al snel dat het spelen van muziek zijn levenslange passie was en wijdde zich daaraan.

Op 16-jarige leeftijd legde hij het toelatingsexamen af ​​voor de Kunsthumaniora Brussel, waar hij werd toegelaten. Daar kreeg hij de kans om zijn kennis op het gebied van muziektheorie, solfège, instrumenten en kunstgeschiedenis te vergroten. Geïnspireerd door zijn jazzbassleraar Janos Bruneel besloot Emanuel op 17-jarige leeftijd contrabas te gaan spelen.

Na zijn studies aan de Kunsthumaniora Brussel schreef Emanuel zich in aan het Lemmensinstituut Leuven om de grondbeginselen van het jazzcontrabasspel te bestuderen bij bassist Jos Machtel. Daarnaast volgde hij ensemblelessen bij de gerenommeerde drummer Dré Pallemaerts.

Het jaar daarop verhuisde Emanuel naar Brussel, een levendige muziekscene waar hij veel speelmogelijkheden kon vinden. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel onder leiding van bassist Bart Denolf.Daarna vervolgde Emanuel zijn studies aan het conservatorium van Antwerpen, waar hij de Oranjebeurs ontving, een onderscheiding voor jonge getalenteerde muzikanten. Hij voltooide zijn studie cum laude onder leiding van zowel jazz- als klassiek geschoolde bassisten, onder wie Nicolas Thys, Lode Leire, Nathan Wouters en Brice Soniano.
Daarnaast kreeg hij waardevolle ensemblelessen van gewaardeerde musici als Kurt Van Herck, Free Desmyter, Frederik Leroux, Fabrice Alleman, Manuel Hermia, Teun Verbruggen, Erik Vermeulen, Ben Sluijs, Erik Thielemans en anderen.

In 2023 won hij de 'Prix de la meilleure compositie' met zijn eigen project 'Mojo Jojo' op het Festival de Jazz d’Avignon.

Daarnaast leidt Emanuel zijn eigen project genaamd 'Mojo Jojo', waarvoor hij muziek componeert. Hun debuutalbum 'Another Day in the Life' zal in juni 2024 verschijnen.

Discografie:

- "Luwte" van Suura // uitgebracht op 6 mei 2020

- "Live op de Koer" van Suura // uitgebracht op 16 december 2022

- "Stuve" van Suura // uitgebracht op 10 mei 2023