Andrew Claes
© Hugo Van de Velde

Andrew Claes

Andrew Claes (1982), begon zijn muzikale studie op negenjarige leeftijd aan de muziekacademie van Berchem, waar hij klassieke gitaar volgde bij Frank Liègeois. Op twaalfjarige leeftijd begon hij elektrische bas te spelen als tweede instrument bij Marc Emmerman en een jaar later sax als derde instrument bij Willy Bauweraerts.

Na John Coltrane gehoord te hebben, werd al snel duidelijk dat de tenorsax zijn voorkeur kreeg.

Ondertussen was Andrew ook actief als producer van elektronische dansmuziek. Op zeventienjarige leeftijd maakte hij zijn debuut met de clubhit 'Gods of House' (Byte Progressive) samen met Arno Driessens en Ramon Tapia onder de naam 'Monastic Project'.

Na zijn algemene studie ‘Menswetenschappen' aan het OLV Pulhof te Berchem en bijkomende privélessen saxofoon bij Ben Sluijs, startte hij in 2000 aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jeroen Van Herzeele. In 2001 vervolgde hij zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, bij Ben Sluijs en vanaf 2003 bij Kurt Van Herck, waarbij hij tot op heden bij studeert. Tijdens stages en workshop studeerde hij verder bij Erwin Vann, Bo Van der Werf en Daniel Stokart.

Ondertussen bleef hij verder muziek componeren en producen bij diverse toneelvoorstellingen (De salonhelden Medea, Barre Weldaad Gruwelpeter), modehappenings (Antwerp Landed), films (Tita, Matthias Lebeer), dansmuziek (JMJ The Vision, Raptors Vision Records) solowerk (Qinetic) en samenwerkingen met oa Jan de Haas, Chantal Willie, Jan Willems, Domien Holthof,...

Naast Muni is Andrew verder nog te horen in Cosa Nova, een elektro-akoestische free-form band waarvoor hij samen met Steven Cassiers multimediale concepten (muziek/dans/video) uitdenkt en uitvoert (Between Space&Earth, Exit/Entrance ), componeert en produced.

Als saxofonist speelt hij voorts nog bij Lijm (de groep rond Ben Iriks), Cunning Trio (de tweewekelijkse afspraak in Café Cottonfields te Antwerpen met Nicolas Rombauts en Bart Verhulst), Slam (met Bette Crijns) ,Transglobal Express (een multimediale voorstelling van Steven Willemsen) en nog verscheidene groepen met wisselende bezettingen.