Bart Maris

Bart Maris

  • Instrumenten : Trompet, Bugel
  • Geboren : 30/11/1964 - Ninove
Trompettist Bart Maris is een muzikant uit de buitenwijken van de jazz. Niet dat hij niet houdt van de clubs downtown. Maris geniet gewoon te veel van de confrontaties en gesprekken met genres en musici uit de periferie om voor één richting te kiezen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de man opduikt in tal van projectpools en in groepen die net buiten de mainstream liggen.

Moker is wellicht zijn meest klassieke jazzband, ook qua trompetspel. Eens daarbuiten kan het er met Maris stevig aan toe gaan. De band Electric Barbarian vermengt spoken word met hiphop en een vervormde trompet. In het kwartet Kamikaze versmelt hij totale improvisatie met rock – iets wat hij ook doet in 69, een dubbeltrio met twee blazers, twee contrabassen en twee drums. Zotteg(h)em is dan weer zuiver doorgecomponeerd, Muziekmaatschappij Excelsior een straatfanfare.

Bij Flat Earth Society (FES) kroop hij zelfs in de huid van Satchmo voor de cd ‘The Armstrong Mutations'.

Als componist-arrangeur schrijft Bart Maris voor verschillende van deze ensembles. Dat doet hij ook voor zijn eigen band, Les Poubelles, een band met een los-vaste bezetting zonder bas met daarin muzikanten van Kamikaze en Moker.

Hij speelt ook met Toine Thys en de groep Rackham.

Rackham.

Sabam Jazz Award 2014.
JazzMozaïek Award in 2015.