Hot Club Gent

Hot Club Gent

  • Adres : Schuddevisstraatje 2, 9000 Gand, Belgique
Aan het einde van een zeer discreet en smal doodlopend straatje in Gent ligt een rustiek café met grote zichtbare bakstenen en een trap verborgen. Hier is de Gentse Hot Club sinds de zomer van 2005 gevestigd.
David De Rudder en Waso Decauter kwamen op het idee om gratis jazzconcerten te organiseren op deze heerlijk gezellige en intieme plek (hoogstens 50 zitplaatsen). Het succes van het evenement was onmiddellijk. Jong en oud, studenten, toeristen, jazzgeleerden of eenvoudige amateurs komen er nu samen. En ondanks dit zeer gemengde publiek is Waso erin geslaagd tijdens de concerten stilte en aandachtig luisteren op te leggen. Het is niet meer dan normaal dat muzikanten, bekende en minder bekende, naar de club komen. Beetje bij beetje heeft de club een mooie reputatie opgebouwd door hardnekkig livemuziek te promoten en als springplank te fungeren.

Het begon allemaal met de zondagavond jamsessies. Deze zijn nog steeds actueel, en worden momenteel uitgevoerd door de jonge gitarist Bart Vervaeck in een hard bop of gypsy swing ader. Maar hoewel de Gentse Hot Club verwijst naar haar illustere Franse naamgenoot uit de jaren 1930, beperkt ze zich niet tot één enkel genre en cultiveert ze integendeel openheid en muzikaal avontuur.

Elke dinsdag nodigt de club actuele of avant-gardistische jazz uit in haar lokalen, met bevestigde jazzmuzikanten als Ben Sluijs, Peer Baierlein, Jef Neve, Robin Verheyen, maar ook Andrew d'Angelo, Malcolm Braff en Ziv Ravitz.

Terwijl de club op maandag haar podium openstelt voor jong talent en studenten van het conservatorium, speelt zij op woensdag de kaart van de free jazz en de improvisatie. Op die avonden heeft trompettist Bart Maris de leiding. Met andere woorden, de avond is bevorderlijk voor allerlei experimenten. Op donderdagavond zijn het echter blues, chanson, swing of zigeunerjazz die de muren tot diep in de nacht aan het trillen houden en Stochelo Rosenberg, Rony Verbiest of Tcha Limberger hebben zich daar meer dan eens schuldig aan gemaakt.

De bar is vriendelijk en de ontvangst is zeer ontspannen. De concerten zijn volledig akoestisch en u zit zo dicht mogelijk bij de muzikanten... en dus bij de jazz. Aarzel dus niet om de volgende keer dat u Gent bezoekt, de ingang van de Hot Club van Gent op te zoeken, waar u geweldige jazz zult ontdekken.
(Jacques Prouvost, Jazz In België #65, januari 2009)

Andere info

Nieuws

Gent! Waar de gezelligste cafés groots zijn in hun jams. Waar de grootste festivals uitblinken in hun kleinschalige gezelligheid. Waar eigenzinnigheid in het stadswater zit. En waar dat stadswater net...