Angelo Moustapha
© Arnaud Ghys

Angelo Moustapha

Angelo MOUSTAPHA

Zijn verhaal begint met de verbazingwekkende combinatie van zijn voornaam en zijn achternaam.

Het is een ongewone combinatie, maar wel een muzikale en harmonieuze.

Hij is geboren

in 1993 in Nikki, Benin.

Hij is drummer, percussionist, componist en arrangeur.

Angelo is muziek. Dat is hij en dat zal hij zijn. Het zit in hem. Het is hem.

Hij hield zijn drumstokken voor zijn pen.

Zijn liefde voor muziek begon in zijn kerk toen hij nog maar 4 jaar oud was.

Toen hij nog te klein was om het gespannen doek van de percussie-instrumenten te bereiken, trok hij zich op aan een stoel en liet de klanken dansen.

Hij gaf zijn eerste concert op 7-jarige leeftijd met het koor "La Voix d'Horeb de Savalou".

Angelo Moustapha is een geluid, een adem, een sonoriteit. Hij verscheurt de nacht met zijn eigen ritmes. Geïnspireerd door de traditie, beitelt hij ze als kant.

Zijn genialiteit en toewijding aan muziek zorgden ervoor dat hij heel snel opgroeide naar de ritmes van percussie. Al snel werd hij dirigent van het orkest "Les pionniers de Savalou".


Zijn talent werd in 2017 op het continent erkend toen hij op het Festival des Meilleurs Instrumentistes d'Afrique werd uitgeroepen tot beste drummer van Afrika.Angelo behaalde zijn Diplôme Professionnel de Potentiel, de Compétence et de Capacité Intrinsèque in 2017 aan de Ecole Supérieur des Métiers d'Art et de la Culture (ESMAC HWENDO Benin).

Als troubadour van de drums is Angelo Moustapha een manifestatie van percussieritmes in al hun meervoudigheid. De Beninese drummer omschrijft zichzelf als een "onderzoeker en ontdekkingsreiziger", en dankzij zijn vele onderzoeksprojecten en masterclasses, zal hij zich verdiepen in een wereld die helemaal niet zo wijdverbreid is in zijn land: jazz.

Is het omdat jazz uit zijn continent komt dat hij zo gehecht is aan deze muziekstijl?

Nog in 2017, nog voor zijn deelname aan de wedstrijd voor de beste drummer van Afrika, ontmoette hij in Benin de Belgische kunstenares Muriel Verhoeven (Mu). Ze is regisseur, auteur, componist en actrice... De professionele verliefdheid was wederzijds en ze bracht hem naar Europa voor verschillende projecten (albums, het maken van shows...).

In 2019 ontmoette hij in Benin de Belgische jazzgitarist Philip Catherine. Deze laatste werd verliefd op zijn percussionistische dimensie. Sindsdien begeleidt Angelo Moustapha hem op verschillende projecten in Europa.

Angelo Moustapha begeleidde ook zijn landgenoot en mentor, gitarist Lionel Loueke, tot grote vreugde van het publiek in het Institut Français in Cotonou in februari 2020.

Naast zijn persoonlijke projecten (SOLO, IBIYEWA met Toine Thys, Joël Rabesolo en Jeremy Debuysschere MACONDO TRIO met Sylvain Debaisieux en Federico Stocchi,...) heeft Angelo Speelt ook in het Lara Rosseel Kwartet

Angelo Moustapha componeert en werkt mee aan de realisatie van verschillende kunstenaarsprojecten op verschillende gebieden. Deze omvatten theatrale projecten zoals "Whithe Box" van decorontwerper Sabine Theunissen, "Mimi's Shebeen" van choreograaf Alesandra Seutin en "ARO ILE" van choreograaf Awoulath Alougbin.

Angelo is ook betrokken bij het project "Arts, Archives and Performances" Moving Images, Controversial Memories. Een project van Anna Seiderer Senior Lecturer en Browyn Lace dat kunstprofessionals en onderzoekers samenbrengt.

Angelo Moustapha treedt internationaal op over de hele wereld.

Angelo Moustapha is de muzikale adem die hem steeds verder draagt.

En ons met hem

Altijd

Altijd op het juiste ritme.



Albums

Groepen

Toekomstige evenementen

Afgelopen evenementen

Meer zien