Damien Brassart
© Yves Glibert

Damien Brassart

Geboren in 1986 in Braine l'Alleud, begon Damien Brassart op 16-jarige leeftijd Afrikaanse en Afro-Cubaanse percussie te leren. Na 4 jaar experimenteren begint hij op 20-jarige leeftijd verschillende blaasinstrumenten te leren (Ierse fluiten, hobo, Engelse hoorn) door een opleiding te volgen aan de academie van Braine l'Alleud en door deel te nemen aan verschillende opleidingen op het gebied van "wereldmuziek" en jazz (AKDT, Lundi d'Hortense, St Vaast, enz.). 

In 2012 richtte hij de vzw La couleur des sons op om alle vormen van kunst- en muziektherapie te promoten en te ontwikkelen. Gefascineerd door de kracht van geluiden, zowel emotioneel als fysiek, schrijft Damien een thesis in Antropologie (ULB) over trance, extase en de bruggen tussen jazz en soefimuziek. Hij zal deze dimensie van klank blijven verkennen via verschillende muzikale projecten, workshops, ontmoetingen (met name met dans en theater), alsook opleidingen in muziektherapie (AMB in Dijon), cognitieve trance bij Corinne Sombrun gedurende 4 jaar (begin 2021) en helende klanken in verschillende culturen bij Pat Moffit Cook gedurende 1 jaar (begin 2022).

In deze periode werkte Damien 7 jaar lang parttime als muziektherapeut in een psychiatrisch ziekenhuis. 

Op 25-jarige leeftijd begon Damien zelf sopraansaxofoon te leren. Op 29-jarige leeftijd gaat hij naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel om jazz en improvisatie te leren bij onder meer Fabrice Alleman en Manu Hermia. Hij zal in 2022 zijn masterdiploma behalen. Momenteel treedt Damien op in verschillende artistieke projecten die muziek, dans en theater combineren: Saouta (oosterse muziek-jazz met saxofoon/oud/counter bass/tabla), , " Belle époque ! " (swing/new orleans jazztrio met saxofoon/counter bass/gitaar), D'ouest en Ouest (West-Afrikaanse muziek met saxofoon/balafon/counter bass/Ngoni/percussie), Hydrol (dans/muziek), The First Breath Of An Unknown Reality (dans/muziek), Dudziak-Brassart quartet (jazz), Elle parle. (poëzie/muziek), PLUME (Damien Brassart jazz kwartet), Le monde est Ponti (muziek/tekening) en vele anderen... 

Damien bracht in november 2022 zijn eerste album uit met het project SAOUTA. Het heeft al geweldige recensies gekregen (4 sterren in het Mad, Journal le Soir, 4 sterren in het Journal L'Echo en in Vlaanderen met Moors Magazine).