Jazz&mo' #28 - GENT
Fotocredit Johan Martens ©

Jazz&mo' #28 - GENT

Gent! Waar de gezelligste cafés groots zijn in hun jams. Waar de grootste festivals uitblinken in hun kleinschalige gezelligheid. Waar eigenzinnigheid in het stadswater zit. En waar dat stadswater net zozeer bruist als de jazzscene. Als iemand het Gentse jazzlandschap als zijn broekzak kent, dan wel Wim Wabbes, artistiek directeur en programmator van Ha Concerts, maar in deze Jazz&mo’ toch vooral gasthoofdredacteur.

Op de cover: Peter Vermeersch en Lara Rosseel, respectievelijk eerste en huidige stadscomponist van de Oost-Vlaamse hoofdstad. Local legend Opa Tuur haalt herinneringen op. De Beren Gieren, mòs ensemble en FC Atlaska spelen een thuismatch op Gent Jazz. We gaan op kroegentocht langsheen Missy Sippy Blues & Roots Club en Hot Club Gent. In augustus kunnen de meisjes in Gent op jazzkamp. Gentenaar Lucas Bakker is (super)jong en geweldig. Gilles Vandecaveye-Pinoy legt uit waarom hij net níet in Gent bleef hangen. En Wim Wabbes komt uiteraard zelf ook aan het woord, met een terugblik op 37 jaar programmatorschap.

En verder: Ze beweerden aanvankelijk allemaal het tegendeel, maar Bekende Gentenaars Christophe Vekeman, Pascale Platel, Frederik Sioen, Luk ‘Pierke Pierlala’ De Bruyker, Nic Balthazar, Stefaan De Winter en Senne Guns bewijzen dat iederéén iets met jazz heeft. In september vindt in Gent de European Jazz Conference plaats. Patrick Auwelaert bespreekt een nieuwe Coverartiest en Lieven Keymolen doet hetzelfde voor de Jazzpoëet. Maarten is lovend én kritisch voor Gent(opia). We bespreken een nieuwe lading albums. De Gentse Laughing Bastards presenteren hun nieuwste worp. En, Ah Um, Leon Lhoëst heeft het over Charles Mingus.

Oh, en we maakten een exclusief Gents jazzstadsplan! Vol met concertzalen, clubs, platenwinkels, instrumentenbouwers, muziekscholen, repetitieruimtes & many mo’.

Gerelateerde content