De Beren Gieren

De Beren Gieren


De Beren Gieren worden beschouwd als de avontuurlijkste muziekgroep in de Benelux. Sinds hun oprichting in 2009 hebben ze geen moment stilgezeten. Hun tweede album "a raveling" (2013) zorgde voor de internationale doorbraak en "The Detour Fish", een live-opname met de Portugese trompettiste Susana Santos Silva, werd eind 2014 uitgebracht op het toonaangevende platenlabel Clean Feed en overal lovend ontvangen. In 2015 verscheen hun derde trio album One Mirrors Many, alweer op Clean Feed. Zowel in België als internationaal werd de CD uiterst positief onthaald, Jazzism prees het album als meest invloedrijke en actuele album van het jaar. In september 2017 brengen de muzikanten een vierde trio plaat uit, "Dug Out Skyscrapers" , deze keer op het Belgische label Sdban. Meer nog dan in de voorgaande albums, dialogeren hierop harmonieën en meeslepende grooves met elkaar. Ze onthullen de toekomst van het verleden... het ‘Leitmotif' van dit album.

De muziekwereld gelooft in De Beren Gieren. Zo traden ze al op in Duitsland, Portugal, Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Hongarije, Roemenië, Slovenië, Estland en Marokko en waren ze te gast op grote festivals als North Sea Jazz, Trondheim Jazzfest, Middelheim, Ljubljana Jazz en internationale showcase-festivals als 12 Points en Jazzahead! Bremen. Ze waren Artist in Residence van het Gentse Kunstencentrum Vooruit en ontvingen drie prijzen op Jazz Hoeilaart, waaronder de hoofdprijs. Naast hun innige samenwerking met Susana, speelden De Beren Gieren samen met andere internationale grootheden als Jan Klare, Jean-Yves Evrard, Ernst Reijseger, Joachim Badenhorst, Marc Ribot en Louis Sclavis.

Hun groepsnaam klinkt inmiddels dus tot ver voorbij de Belgische landsgrenzen. Benieuwd wat de toekomst voor het muzikale drietal brengt.

Klara prijs 2017.