Moker

Moker

De spannendste muziek bevindt zich vaak op de grensvlakken van twee muzikale uitersten. Zo ook het repertoire van het Gentse kwintet van gitarist Mathias Van de Wiele. Hij zet swingende jazzritmes tegenover stevige rockgrooves en wisselt vrije improvisaties af met doortimmerde structuren.

"Muziek met humor: het mocht wat vaker (…) Moker is bezig een indrukwekkend parcours af te leggen." (Patrick Auwelaert , Kunsttijdschrift Vlaanderen)

Met trompettist Bart Maris en saxofonist/klarinettist Jordi Grognard heeft Van De Wiele een flamboyant koppel blazers in zijn band gehaald. Zelf beschikt Mathias over een door effectpedalen bepaald gitaargeluid dat zowel liefelijk als meedogenloos kan zijn. Contrabassist Lieven Van Pee zagen we bij JazzLab Series al passeren met het prettig gestoorde trio De Beren Gieren. Giovanni Barcella (ook drummer bij o.a. BackBack, PJDS en Jeroen Van Herzeele Quartet) laat zijn Italiaanse passie in zijn drumspel ten volle naar boven komen.

Drieëntwintig jaar ploeteren in de sonore klei resulteerde in een sterke, authentieke soms eigenwijze sound die een organisch smeedwerk vormt van klankpoëzie en intelligente songwriting, improvisaties en soundsculpturen. Muziek met veel diepgang en verschillende lagen: er is altijd meer te ontdekken dan je zo op het eerste gehoor zou denken. Live brengt Moker een eclectische en energieke set met veel interactie, overtuiging en een gedrevenheid die in binnen- en buitenland door menig muzikaal avonturier gesmaakt wordt. Moker, de hamer, staat hier als constructieve metafoor, voor muziek die constant in beweging is.

Haastig was Moker niet om een nieuwe plaat uit te brengen. Maar het album ‘Overstroomd' (W.E.R.F label, 2013) stààt er. Soms wordt de mosterd gehaald uit de jazztraditie. Op andere momenten worden alle conventies overboord gegooid en geeft de groep zich over aan hun tomeloze honger naar experiment. ‘Overstroomd' is een bijzonder samenhangende plaat die menig muziekliefhebber zal bekoren. Net zoals een waterstroom wisselen de modi op de plaat van zacht kabbelend via diverse stroomversnellingen tot ware tsunami's.

Enkele Quotes over het album ‘Overstroomd'
"…Un album qui explose comme un feu d'artifice" (Claude Loxhay – Jazzaround Magazine)

"… a cohesive album, but the quintet presents varied facets of their sound… similar but differentiated, like a parade of reflections. Pick of the Week." (Dave Summer, eMusic)

www.moker.org