Anti-Panopticon is de tweede B-Jazz finalist
Fotocredit Patrick Clerens ©

Anti-Panopticon is de tweede B-Jazz finalist

Vrijdag stonden vier Belgische jazzbands op het podium van 30CC/Schouwburg tijdens de tweede voorronde van B-Jazz International Contest 2023. Knuets/Secula Quartet, KAU trio., Orson Claeys Quintet en Anti-Panopticon brachten het publiek van Leuven Jazz helemaal in vervoering. Zo ook de jury bestaande uit Nabou Claerhout, Louise van den Heuvel en Maarten Weyler. Na rijp beraad, terwijl de muzikanten van Bus 5 de Late Night Jam op gang trokken, hakten ze de moeilijke knoop door. Anti-Panopticon gaat als tweede band naar de finale van B-Jazz tijdens Jazz in ’t Park in september. Proficiat!

Uit het verslag van de jury: “Prachtig: heel veel verschillende kleuren, gevarieerde plekken waar we naar toe gebracht werden. Het was echt een verhaal. Met een duidelijke, uitgesproken eigen identiteit, soms heel intiem maar soms ook knallende dynamiek, impressionistisch (piano) met vaak klassieke tintjes, maar dit alles in een mooie en aangename mix. Eindelijk ook eens een bassolo, wel helemaal alleen… maar heel leuk overgaand in de compositie terug. Verfrissend. Elke muzikant had en kreeg de ruimte, en zo maakten jullie mekaar beter. Ritmisch, melodisch, harmonisch… alles kwam aan bod.

Daarmee kennen we al de twee Belgische finalisten: Anti-Panopticon en Elias D’hooge Trio (die begin deze maand de voorronde in Harelbeke wonnen). In de finale van donderdag 7 t.e.m. zaterdag 9 september nemen ze het op tegen vier internationale acts.