CC Muze Heusden-Zolder

CC Muze Heusden-Zolder

  • Adres : Marktplein 3, 3550 Heusden-Zolder, Belgique

In september 2019 opende het nieuwe CC Muze in Heusden-Zolder officieel zijn deuren. Het cultuurcentrum is ondergebracht in het geklasseerde ophaalmachinegebouw op de voormalige mijnsite van Zolder. Met respect voor het industrieel erfgoed zijn restauraties en interne verbouwingen uitgevoerd alsook nieuwe gebouwdelen toegevoegd, zowel binnen als buiten het oorspronkelijke gebouw.

In opdracht van het gemeentebestuur Heusden-Zolder realiseerde de TM Houben-Vanderstraeten-Monument Vandekerckhove een aantrekkelijke hotspot voor kunst- en cultuurliefhebbers. Het ontwerp werd getekend door Q-BUS Architectenbureau en ARAT, samen de architectenvereniging AAQ genoemd.

Ophaalgebouw 1 en 2 en de compressorenzaal werden door de TM eerder al in een eerste fase gerestaureerd en herbestemd. Ophaalgebouw 3 met annex werd omgetoverd tot een grote schouwburg voor 400 personen met theatertoren, een polyvalente ruimte met uitschuifbare tribune, een gezellig café en een ruime balzaal. Het nieuwbouwgedeelte oogt met zijn grijze baksteen strak en sober, maar toch is er sprake van een bepaalde harmonie met de historische mijngebouwen. De nieuwbouw bevat een tweede foyer, een balzaal met een capaciteit van 600 bezoekers met industriële keuken, opnamestudio’s, de artiestenloges en opslag- en administratieve lokalen. Alle werken werden uitgevoerd conform de strenge akoestische eisen.

Andere info