Nordmann
© Jos L. Knaepen

Nordmann

Nordmann wervelt door de Belgische jazzscene.

Gedreven door een uniek geluid en hun tomeloze energie wist Nordmann telkens hun publiek te overtuigen met hun creatieve mix van jazz, rock en experiment. Rusteloze ritmes en meeslepende grooves wisselen af met intimistische soundscapes en open improvisaties.

De band werd twee jaar geleden opgericht in Gent, waar de vier jonge muzikanten studeerden. Ze ontwikkelden en verfijnden hun eigen typische stijl waarna succes in enkele jazz wedstrijden volgde. Zij wonnen de Muziekmozaiek wedstrijd in 2012, de Storm! Contest 2013 en eindigden op de derde plaats tijdens de gerenommeerde internationale jazz competitie op Jazz Hoeilaart in 2013.

Hun composities zijn onconventionele creaties die variëren van woestijnrock tot avant-garde, maar hebben steeds een karakteristieke sound. Hun samenspel is gewaagd, soms explosief maar steeds oprecht en met het nodige gevoel voor humor. Hun debuutalbum wordt opgenomen in 2014 en uitgebracht op het Werf label.

Sinds hun tweede plaats op HUMO's Rock Rally 2014 slaagde Nordmann erin om zijn typerende sound steeds opnieuw tot het uiterste te drijven. Daar getuigt ook hun nieuwste project van: de begeleiding van de stille film Dementia.
‘Dementia/Daughter of Horror' uit 1955, geregisseerd door John Parker, is een duistere film noir. Een louche hotelkamer, een jonge vrouw ontwaakt uit haar nachtmerrie en trekt de stad in. Een nacht vol geweld en waanzin volgt, ergens waar de grens tussen droom en werkelijkheid vervaagt. Nordmann, de belichaming van een geslaagd huwelijk tussen rock en jazz, bijt zich vast in de muzikale begeleiding van deze film. De muziek van Nordmann wordt vaak omschreven als donker, filmisch en energetisch in al zijn vormen, wat perfect past bij de mysterieuze sfeer van deze cult-klassieker.