Maarten Decombel

Maarten Decombel

  • Instrumenten : Gitaar, Zang
  • Geboren : 30/11/1980
Maarten Decombel is al van kindsbeen af een muzikale veelvraat. Hij begint te spelen op zijn negende, ontdekt als puber de folkgitaar en studeert aan het conservatorium klassieke gitaar bij Yves Storms en jazzgitaar. In die periode start ook zijn zoektocht naar verschillende gitaarstemmingen (zijn meest frequente tunings zijn DADGAD en CGCGCG). Zijn eerste podiumervaringen doet hij op met Keukkojoen, een wereldmuziekgroep die zich focust op de verschillende zangtradities in Europa en daarbuiten.

Vanaf 2001 komt alles in een stroomversnelling terecht. Hij richt samen met Wim Claeys (Ambrozijn, Boombal) Göze op, waarmee ze intieme luisterfolk spelen. Het duo accordeon/gitaar neemt algauw een hoge vlucht: hun eerste cd stond in 2004 in de top 10 van zowel Radio 1 als de Europese folksite folkworld.de. Ze spelen zowel op festivals als in concertzalen en in 2005 concerteren ze op de wereldtentoonstelling in Aïchi, Japan. Een bijzonder project is de samenwerking met de toonaangevende Franse folkies Gilles Chabenat (I Muvrini) en Frédéric Paris (La Chavannée). Tot op vandaag hebben de heren al 3 cd's op hun actief.

Terzelfdertijd ontstaat het muzikale broederschap met doedelzakspeler Rémi Decker. Ze spelen in duo en in verschillende trio's (o.a. met Filippo Gambetta, met Guido Piccard) en doen regelmatig het buitenland aan (Italië, Polen, Zweden, Engeland). Hun debuutcd "Fil d'air" komt uit in het voorjaar van 2008, gevolgd door een pak cluboptredens en een maandlang toeren in Duitsland. Wanneer Rémi het mini-folkorkest Griff opricht, neemt Maarten onmiddellijk de snaren voor zijn rekening. Eind 2008 stopt hij na acht jaar bij deze doedelzakformatie om meer tijd te maken voor zijn recentste project, Snaarmaarwaar.

Onder deze gevleugelde groepsnaam hebben drie jonge tokkelgasten de handen en plectrums in elkaar geslagen: samen met Jeroen Geerinck (folkgitaar) en Peter Daems (mandoline) attakeert Maarten (mandola) zowel traditionele folkstuff als eigen composities. Doorheen de originele combinatie aan instrumenten hoor je echo's van Portugese fado, Ierse sessies en Italiaanse sferen. Het unieke van dit trio is het moeiteloos samengaan van een pompende energie en zachte lyriek. In Maart 2009 werd hun debuutcd gereleased.

Daarnaast speelt Maarten ook nog bij Harakiwi (balmuziek die folk en jazz samenbrengt),Naragonia Quartet (intieme balmuziek) en Trip to Ireland (crossover tussen Ierse folk en oude muziek). Hij sprong in bij Urban Trad, Christian Merveille, Amorroma, Ambrozijn en Osuna.

Maarten is jarenlang monitor geweest op de folkkampen Doedelyoudo? en Flanders Ethno. Hij geeft regelmatig stages folkgitaar en samenspel en is legever aan de muziekacademie van Deinze.