Jack Sels

Jack Sels

Jack SELS was een van de grootste Belgische jazzsaxofonisten van na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel hij maar een paar platen heeft nagelaten, was hij zeker een invloedrijke figuur voor de Belgische scene.

Jack SELS werd geboren op 29 januari 1922 en groeide op in Antwerpen. Hij studeert eerst piano en begint dan saxofoon te spelen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien opent hij een ijssalon en werkt hij op boten. Hij krijgt de laatste albums te horen van Lester YOUNG, Dizzy GILLESPIE, Charlie PARKER, Miles DAVIS. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kan hij dankzij zijn goede kennis van het Engels in contact komen met de Amerikaanse soldaten die in Antwerpen gestationeerd zijn. Een goede manier om aan de jazzplaten te komen waar hij naar op zoek was.

Na de oorlog sluit hij zich aan bij de band van Mickey BUNNER, met Roger ASSELBERGHS, beide schoolvrienden. Hij speelt voor het Rode Kruis, voor de G.I.'s. Hij treedt op in verschillende clubs, casino's, hotels... In mei 46 neemt de Mickey BUNNER Band "the 13th port" op een 78-toerenplaat op.

Terug in België speelt hij opnieuw in de club- en concertwereld, o.a. tegenover Nat King COLE of Mezz MEZZROW ('55). In '54 en '55 neemt hij zes nummers op voor Ronnex Records, in een eerder commerciële "boogie" stijl.

In '55 schrijft Jack SELS de soundtrack voor de film "Meeuwen sterven in de haven" (regie: Roland VERHAVERT).

In '58 speelt hij met zijn groep (met Christian KELLENS) op de Wereldtentoonstelling van Brussel. Voor Decca neemt hij op met Willy ROCKIN (met o.a. Jean WARLAND, Jean FANIS, Rudy FRANKEL, Charlie KNEGTEL. Hij tekent de composities en arrangementen. Hij verschijnt op de Decca LP "Jazz in Little Belgium" voor twee nummers. Hij neemt "Bongo Jazz" op met Lucky THOMPSON en neemt deel aan de radioreeks of NIR "Levende Jazz" met Jean FANIS (p), Roger VAN HAVERBEKE (b) en Rudy FRANKEL of Freddy ROTTIER (drs), en ook met drummer Al JONES, wiens trio speelt met veel beroemde Amerikaanse solisten. In '59 krijgt Jack SELS de kans om in Brussel te jammen met Lester YOUNG en Max ROACH.

In september '61 neemt hij "ORIGINAL STUDIO RECORDING" (LP/ IBC 4C054-97754) op met organist Lou BENNETT (die in de originele uitgave om contractuele redenen de bijnaam "Goliath" draagt), de jonge Philip CATHERINE (gt) en Oliver JACKSON (drs).

In '63 dwingen zijn financiële moeilijkheden hem om in de Antwerpse haven te gaan werken om boten te lossen...! De Belgische film "Just Friends" (van Marc-Henri WAJNBERG, 1993, met muziek van Michel HERR, met Archie SHEPP), hoewel puur fictief, is zeker geïnspireerd op de unieke figuur van de grote Jack SELS.

Tegelijkertijd start de BRT-radio een reeks concerten, waarvoor producer Elias GISTELINCK Jack oproept om te schrijven en te spelen. Een zeer succesvolle reeks "Saxorama" volgt, waarin een saxsectie te horen is, een ensemble dat de kern zal vormen van het toekomstige BRT Jazz Orchestra. 2 LP's op het Vogel-label bevatten 19 tracks van die concerten (63-66). Nog in '63 speelt hij concerten voor kinderen in de scholen als kennismaking met jazz met specialist Juul ANTHOONISSEN.

Jack SELS speelde ook met veel Amerikaanse muzikanten, o.a. pianist Milt BUCKNER. Hij schreef talrijke composities en arrangementen voor kleine en grote bands, zelfs twee symfonieën.

Zijn muziek werd gespeeld en opgenomen door o.a. Johnny GRIFFIN, de CLARKE-BOLAND Big Band, om er maar een paar te noemen.

Hij schreef ook 5 symfonieën, beïnvloed door het jazz idioom.

De laatste drie jaar van zijn leven ging zijn gezondheid helaas achteruit, waardoor het erg moeilijk voor hem werd om te spelen.

Hij stierf op 21 maart 1970 aan een hartaanval in zijn Antwerpse woning (in de Hoogstraat).

Jack SELS heeft niet veel opgenomen. De meeste 78-toeren en lp's zijn onmogelijk te vinden. Er zijn enkele geruchten over mogelijke heruitgaven op CD...

We vermelden 2 LP's uitgebracht door het Belgische "Vogel" label : "The Complete Jack Sels vol. 1 & 2" (Vogel 101AS & 102AS), met het Al Jones Trio, met Jean Fanis, Roger Vanhaverbeke, Philip Catherine, een saxofoonsectie en meer.

Voor degenen die een beetje Nederlands lezen, JAZZ HALO, het Vlaamse jazztijdschrift, heeft in zijn #3 nummer een mooi artikel van Sim SIMONS over Jack SELS gepubliceerd, dat ook wat informatie over zijn platen bevat, en dat de belangrijkste inspiratiebron is geweest voor het schrijven van deze biografie.