Frans Van Dyck

Frans Van Dyck

  • Instrumenten : Trombone
  • Geboren : 31/10/1923 - Edegem
  • Overleden : 17/03/2018 - Heverlee
Frans Van Dyck met pseudoniem als componist en arrangeur Frankie Dake, werd geboren te Edegem op 31 oktober 1923. Echtgenoot van Francine, lieve papa van Monique en bompa van zijn oogappel Nathalie die in 2004 zijn bio uitgaf in vorm van een boekje ‘Floere Franske'.
Zoals in vele families zijn er veranderingen en aanpassingen in familiale samenstelling en kwamen daar nog schoonzoon Eddy bij, samen met diens kinderen Valerie en Simon en hun partners.

Franske of Frankie of Floere Franske behaalde een eerste prijs trombone aan het conservatorium van Antwerpen maar zijn ware passie waren jazz muziek, de Big Bands, de swingmuziek en de lokroep van het podium dat hij her en der, in binnen- en buitenland betrad met zowel vocale als instrumentale artiesten en grootheden uit de Jazz en de Amusementsmuziek.

Alle namen opnoemen met wie hij ooit het podium deelde is onbegonnen werk maar we citeren er toch enkelen om het geheugen wat op te frissen: Jean Warland, Bobby Jasper, Jack Sels, Fud Candrix, Ernst Van 't Hof, Kurt Edelhagen, Caravelli, Johnny Dover, Theo Mertens, Freddy Sunder, Gery's Big Band, evenals een aantal vocale solisten zoals Jo Leemans, Louis Neefs, Will Tura, Charles Aznavour, Sacha Distel, Gilbert Becaud, Lia Linda, Danny Sinclair,Tonia, Yvette Ravell en Catharina Valente… De lijst is indrukwekkend.

Als studiomuzikant nam hij deel aan honderden opnamen voor plaat, radio en televisie.

Hij maakte ook deel uit van het orkest Henry Segers met wie hij optrad ter gelegenheid van het huwelijk van Koning Boudewijn en van het Amusementsorkest van Francis Bay met wie hij "De Gouden Gondel van Venetië" won.

Tenslotte werkte hij als professioneel muzikant voor de VRT, de toenmalige BRT, en speelde achtereenvolgens bij het Festivalorkest van Fernand Terby en als sluitstuk van zijn lange carrière bij de omroep bij het Jazzorkest van Etienne Verschueren met wie hij tournees deed in Denemarken, Zaïre, Japan, Rusland, Spanje, Italië, Senegal, Tunesië, Zwitserland, Nederland, ...
Zijn verdriet omdat de openbare omroep stopte met haar orkesten is heel duidelijk in één van zijn quotes: "Radio zonder bigband is als een voetbalveld zonder gras''.

Ook als componist schreef hij heel veel werken onder zijn pseudoniem Frankie Dake om dan op latere leeftijd zich meer en meer te gaan toespitsen op bewerkingen voor Hafabra (Harmonie – Fanfare – BrassBand).

Ook als solist kon je Franske vaak horen op opnamen met zijn herkenbare fluwelen mooie zachte toon en zijn natuurlijk aangeboren swingfeel.

Hij was een Belgisch trombonist van grote internationale klasse die velen, van jong tot oud, begeesterd en geïnspireerd heeft, amateur of beroepsmuzikant.

Zijn laatste levensjaren ging het fysiek wat moeilijker, ook al bleef het vuur branden voor de trombone, de jazz en goeie muziek in het algemeen en overleed hij vredig in het Woonzorgcentrum "Vogelzang" te Heverlee op 17 maart 2018.

Links :

  • Wordpress site
  • Trombone page of the world