Sylvain Debaisieux
© Fabrice Giraud

Sylvain Debaisieux

Sylvain Debaisieux (°1993, Brussel) is een saxofonist en improvisator die voortdurend op zoek is naar nieuwe manieren om zich uit te drukken op zijn instrument.

Geluid, flow en ritme zijn centrale aspecten in zijn spel die hij ontwikkelt en waarmee hij experimenteert op het podium met diverse in Belgische bands zoals Pentadox, Stéphane Galland & (The Mystery of) KEM, en Lynn Cassiers' Imaginary Band.

Na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij John Ruocco en Jeroen Van Herzeele, waar hij met grote onderscheiding afstudeerde, kreeg Sylvain Debaisieux een beurs van de Belgian American Educational Foundation (B.A.E.F) die hem in staat stelde een jaar te studeren aan de New School for Jazz and Contemporary Music in New York City. Daar volgde hij lessen en privé-lessen bij gerenommeerde musikanten zoals Ellery Eskelin, Mark Shim, Anthony Coleman, Joe Morris en Ingrid Laubrock.

In 2012 vertegenwoordigde hij België in het "European Saxophone Ensemble" onder leiding van de Franse saxofonist Guillaume Orti, dat op tournee was in meer dan tien Europese landen.

Vanaf 2014 nam hij deel aan studio-opnames zoals "Heptatomic" met Eve Beuvens (2015, Igloo Records), Lynn Cassiers' Imaginary Band (2018, Clean Feed), Stéphane Galland & The Mystery of KEM (2018, Outnote Records), Pentadox - "Fragments of Expansion" (2020, De Werf), en speelde hij regelmatig in de meest prestigieuze zalen in België : Bozar, Flagey, Handelsbeurs, KC Nona, Concertgebouw Brugge, enz.

In 2016 was hij laureaat van de Horlait-Dapsens Foundation, en 2018 won hij de prijs "Jong Jazz Talent" op het Gent Jazz festival met de groep Pentadox. Ze haalden ook de finale op “Tremplin Jazz Avignon” in 2020 en zullen optreden op de Belgian Jazz Meeting in 2022.

In 2023 kreeg hij een beurs van de Vlaamse Gemeenschap om voor een periode van drie maanden artist-in-residence te zijn in de Cité Internationale des Arts in Parijs.


Groepen

Meer zien

Toekomstige evenementen

Meer zien
Masterclass

Afgelopen evenementen

Meer zien

Nieuws

Op de blog van Sylvain Debaisieux, 'gewijd aan reflectie, uitwisseling en discussie rond het beroep van muzikant', staan interviews met bevriende muzikanten. De eerste reeks heeft als thema 'Belg...
Jazz au Vert is een niet te missen jaarlijks evenement voor muzikanten die hun kennis van de jazz willen bijschaven. Deze residentiële stage ademt een unieke sfeer: u wordt helemaal ondergedompeld in...