Honky Tonk Jazz Club
- Adres : Leopoldlaan 12, 9200 Dendermonde, Belgique
De Honky Tonk Jazz Club van Dendermonde is tot de dag van vandaag letterlijk een bastion van de traditionele jazzmuziek in Vlaanderen. Ook vervulde ze een pioniersrol voor het huidige muzieklandschap in Vlaanderen.
In 1962 stichtte Bert Heuvinck, samen met zijn drie broers Mon, Piet en Jan, in de kelderkeuken van het ouderlijke huis aan de Dendermondse Leopold II Laan de "Jeggpap New Orleans Jazzband". Deze locatie werd zo de allereerste jazzclub van Dendermonde. Al gauw echter werd deze plaats te klein en ging men op zoek naar een geschikt repetitielokaal dat men enkele meters verderop zou vinden in een half vergeten stadsbunker van het nabijgelegen Bastion V. We schrijven het jaar 1965. De band ging een eigen succesvol historisch leven leiden en gooide zijn amateuristische muzikale pioniers sympathiek overboord door hen in een organisatie te droppen die zeer toepasselijk "Honky Tonk Jazz Club" gedoopt werd. Het zou de start betekenen voor meer dan 1350 clubconcerten, 215 festivalacts, 406 kroegentochtbands en 51 jazzbootmanifestaties.
New Orleans icoon en klarinettist George Lewis bezocht de club in 1966, maar het waren vooral de Internationale Jazzfestivals (1971 – 1990) die zowel Honky Tonk als de stad Dendermonde op de wereldkaart plaatsten dankzij het aantrekken van 'legends' zoals Fats Domino, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Jack Bruce (Cream-band), Charly Watts en Ian Stewart (Rolling Stones), BB King, Dee Dee Bridgewater, Ray Charles (met The Raelettes en Big Band), Toots Thielemans… en het lijstje gaat eindeloos verder. Alsof dat nog niet genoeg bleek te zijn, zorgde de club ook nog eens voor een heuse primeur. In een tijd waarin elk dorp momenteel zijn eigen kroegentocht lijkt te hebben, was het wel degelijk Honky Tonk die in 1980 het concept naar Vlaanderen bracht. "Vlaanderen's eerste kroegentocht", het is een titel die nog steeds door alle Honky Tonk'ers gekoesterd wordt… Een eigen creatie was het niet, want de mosterd werd gehaald in het Nederlandse Breda.
Ook nu, inmiddels bijna 55 jaar na haar stichting, bruist de club als nooit tevoren. Gemiddeld worden om de 14 dagen in "den bunker" clubconcerten georganiseerd. Deze gaan zo goed als altijd door in een uitverkochte bunker, zodat reserveren van harte aanbevolen wordt. Wendell Brunious, Leroy Jones, Lillian Boutté en Charmaine Neville zijn enkele van de bekendere, internationale jazznamen die de laatste jaren in de Honky Tonk bunker te bewonderen vielen.
Daarnaast is pianovirtuoos en Gentenaar Norbert Detaeye onlosmakelijk verbonden met het huis als huispianist en zijn "The New Orleans Roof Jazzmen" (het oudste New Orleans orkest van Vlaanderen van wijlen Pierre "Pitou" Claessens, nu onder leiding van Bruno Van Acoleyen) sedert jaren huisorkest. Bovendien werd in 2009 met "Second Line" een jeugdige wissel op de toekomst opgericht die gevormd wordt door enkele jongere leden van de club. Zij brengen een eigen programmatie dat voornamelijk focust op roots, rockabilly & country en waarbij ze zich voornamelijk richten op een jonger en breder publiek. De Dendermondse Honky Tonk Jazz Club kijkt de toekomst nog steeds hoopvol tegemoet. Een toekomst die verzekerd is, en die er weer erg ambitieus uitziet.