Roskam Cafe

Roskam Cafe

  • Adres : Rue de Flandre 9, 1000 Bruxelles, Belgique

Het is een voormalig "Stam Café" zoals we ze in Brussel noemen. Het is gelegen in een buurt waar het populaire en het trendy elkaar ontmoeten, vlakbij het Sint-Katelijneplein. Neem de Rue de Flandre, zoek naar het bord met het paardenhoofd en je bent bij de Roskam (Roskam betekent "paardenkam" in het Nederlands).

Sinds meer dan drie jaar wordt de bistro elke zondag omgetoverd tot een jazzclub. Het café is lang, donker en levendig, met een nostalgisch ouderwets decor. En achterin is er het podium.

Adib Garti heeft de leiding over het programma. Na verschillende formules te hebben uitgeprobeerd, heeft de club haar stijl gevonden: resoluut moderne jazz, soms avontuurlijk en vaak open voor fusion en wereldmuziek. Jonge bands krijgen hier vaak de kans om zich uit te drukken. Egon, PaNoPTicoN of Trio Formica en andere weinig bekende bands hebben hier opgetreden. Maar ook de meer gevestigde jazzmuzikanten hebben hier opgetreden. Erik Vermeulen Trio, Corpo, Lidlboj, Toine Thys, Manu Hermia en Robin Verheyen hebben allemaal in Roskam opgetreden.

Alle concerten zijn gratis en het publiek, dat aanvankelijk nieuwsgierig was, vond al snel een vaste ontmoetingsplaats. Voor de oplettenden zijn de plaatsen dicht bij het podium ideaal. U zit zo dicht mogelijk bij de muzikanten, de akoestiek is goed en het uitzicht onbelemmerd. Voor de anderen is er nog altijd de voorkamer met zijn barservice. En de beweging, het gebabbel en het komen en gaan storen de jazzmannen niet, maar dragen bij tot de levendigheid van de plaats.

Als het weekend een beetje saai lijkt, ga dan naar de Roskam voor een vleugje jazz, energie en eenvoudige, vriendelijke genoegens. Je week zal er des te explosiever door worden.

(Jacques Prouvost, Jazz In België #70, april 2010)

Andere info

Aankomende evenementen