International Jazz Day
© Valentine Jamis

International Jazz Day

  • Begindatum : 30/04/2024 20:00
  • Type : Concert
  • Locatie : Théâtre Marni
  • Adres : Rue de Vergnies 25, 1050 Ixelles, Bruxelles, Belgique

WAJDI RIAHI TRIO "ESSIA"/ Jazz Tour FELIX ZURSTRASSEN NOVA "ELUSIVE

In samenwerking met Les Lundis d'Hortense, la Jazz Station en Musiq'3

Naar aanleiding van de Internationale Jazzdag spelen twee opkomende Belgische bands en een nieuw album in de Marni, in samenwerking met de Jazz Station en Les Lundis d'Hortense. Het dubbelconcert wordt live uitgezonden op Musiq'3, de jazzzender van België.

ESSIA

Na een debuutalbum dat zowel de pers als het publiek in vervoering bracht, is het trio van Wajdi Riahi terug met een nieuw repertoire. Hoewel de oriëntaalse nuances nog steeds doorschemeren, is de jazz hier assertief en eigentijds. Natuurlijk is het de mix die dit trio al zijn smaak en uniciteit geeft. De compliciteit tussen de contrabassist (Basile Rahola), de drummer (Pierre Hurty) en de pianist is overduidelijk. Bij hen weet je niet meer aan welke kant van de Atlantische Oceaan je je bevindt, of welke kusten van Noord-Europa of de Oriënt je bedwelmt met jodium of zoete parfums. Met hen kan het feest elk moment losbarsten. De muziek wordt uitzinnig, de vingers van de pianist razen over het toetsenbord, percussie en contrabas leggen een unieke groove op... dan wordt het rustiger. Het komt op adem, ademt en laat ons achter met sterren in onze oren. Als reizen vol emoties zitten, dan zit jazz er ook vol mee.

"Riahi's zuivere touch, dichte frasering, muzikaliteit en gevoel voor spanning doen denken aan The Bad Plus, Brad Mehldau en zelfs E.S.T. De gemoduleerde zang van de pianist versterkt het oosterse karakter van de muziek". Jazz à Babord, FR, 2023.

"Wajdi toont een grote beheersing van ruimte en geluid, en verdeelt de rollen binnen zijn trio door de juiste verhoudingen te definiëren tussen het individu en het collectief". Jazz Magazine, 2022.

ELUSIEF

NOVA is een internationaal kwintet onder leiding van de Belgische bassist Félix Zurstrassen. In veel opzichten is hij een artiest van een klasse apart. Hij combineert met zeldzame virtuositeit de extreme eisen van zijn muziek met de manier waarop hij deze aan het publiek aanbiedt: als een helder, collectief en genereus avontuur.

Hij stelt de hoogste eisen aan de manier waarop hij uitzonderlijke musici samenbrengt die elkaar zonder hem misschien nooit hadden ontmoet.

Groepen

Muzikanten

Aanvullende info