Double bill - don Marsh V / Suura

Double bill - don Marsh V / Suura

don Marsh V is een akoestisch kwintet opgericht door pianist Wouter Van den Broeck. Hij stelde een groep samen met enkele van de grootste jazztalenten van Belgische bodem. Zielsverwant en opkomend talent Warre Van de Putte was een evidente keuze; een saxofonist met een maturiteit ver voorbij zijn levensjaren. Drummer Matthias De Waele en bassist Janos Bruneel zijn de gedroomde ritmesectie; als kwantumfysici kunnen ze de tijd manipuleren en op het gepaste moment vertrekken ze als een raket. Trompet-ster Jean-Paul Estiévenart is het verrassingselement in de frontlinie, altijd zoekend en eindeloos inspirerend.

Voor zijn debuut componeerde pianist Wouter Van den Broeck de ‘Marshland Sonate’, een werk dat net zoals zijn klassieke voorbeeld bestaat uit verschillende bewegingen die verbonden zijn door melodische motieven en toonaardrelaties, maar waar improvisatie steeds een grote rol speelt. De composities van Janos Bruneel komen uit een gelijkaardig universum, getypeerd door een melodische soberheid gepaard met een harmonische rijkdom. Het tegengewicht word geboden door een reeks inventieve swingende composities die de connectie met de zwarte Amerikaanse origine van het genre intact houden. Kortom, akoestische jazz met zowel een emotionele als een intellectuele diepgang.

Suura is een instrumentaal kwartet dat originele composities brengt die zich focussen op vrije improvisatie, klankkleur en textuur. Binnen Suura is er een gedeelde interesse naar experimentele technieken, textuur en klankimprovisatie leidde tot onverwachte muzikale interacties en uitdagende composities van de bandleden. Daarnaast wordt er ruimte gecreëerd voor experiment met extended techniques en effecten.

© Catoo Van de Putte 

Groepen

Muzikanten

Aanvullende info