Syntropy

Syntropy
© Emilie Boumal
8 Tracks 1 Plaat
 • 1. Fly, Fly, Rockets
 • 2. You Are So Beautiful
 • 3. Blizz
 • 4. Ipseity
 • 5. Too Cool For School
 • 6. Norma
 • 7. Major Changes
 • 8. Blizz (alternate take)

Fran Detela schreef : " Syntropy is een negatieve entropie die tegelijkertijd staat voor het vermogen van de natuur om zichzelf spontaan en zonder schade aan de omgeving te organiseren tot een steeds hogere graad van interne organisatie en complexiteit".

Een organische groep, pure, instinctieve en reactieve muziek, dat is wat ik in gedachten had voordat ik dit nieuwe kwartet oprichtte. In tegenstelling tot wat ik gewend ben, wilde ik geen vooraf vastgelegde arrangementen, maar eenvoudige thema's en structuren, om de vier elementen van deze groep in alle vrijheid te laten samenwerken.

Op een dag had ik een visioen waarin ik lucht was, Nicola water, Nicolas aarde en Dré vuur.

Het verhaal achter deze opname is verbazingwekkend. Het gebeurde op een zondag. We ontmoetten elkaar om 10 uur 's ochtends in de Jet studio in Brussel. De opstelling was het tegenovergestelde van de huidige trends: we plaatsten ons heel dicht bij elkaar, zonder afscheidingen, en vooral zonder koptelefoon, waardoor we gedwongen werden aandachtig en geconcentreerd te luisteren.

We pasten de soundcheck vrij snel aan zodat we snel konden beginnen met het opnemen van de eerste takes.

De pizza's werden snel besteld en comfortabel opgegeten. We namen de tijd om over een paar dingen te praten voordat we verder gingen.

Alle nummers op dit album zijn opgenomen tussen 14.30 en 17.00 uur. Op dat moment stopten we de sessie, ook al was de studio geboekt tot 19.00 uur.

We hebben geen gebruik gemaakt van editing, en fouten werden gelaten zoals ze waren (luister naar Dré's drumstokken die op de grond vallen tijdens de uitwisselingen tussen de band en de drums op Blizz!)

Het eerste nummer, Fly, Fly, Rockets, is geïnspireerd op de up-tempo be-bop stukjes van die tijd, maar met een paar harmonische twists. Daarna volgt een cover van een van de mooiste ballads: Billie Preston's You Are So Beautiful, populair gemaakt door de Britse zanger Joe Cocker. Blizz is een medium swingtune, ook met een bijzondere harmonische modulatie, hoewel de vorm slechts acht maten lang is. Dan komt Ipseity, dat opent met een impressionistische introductie van Nicola Andrioli. De ritmesectie gaat dan over in een stevig langzaam tempo om de dwarsfluit te verwelkomen. We komen uit de droom met het energieke Too Cool For School: een soort Scofield/Eddie Harris boogaloo. Norma is een eerbetoon aan de sjamaan Norma Panduro Navarro, bekend om haar icaro-liederen gedicteerd door ayahuasca (de liaan uit het Amazonegebied die gebruikt wordt om het bewustzijn te veranderen tijdens ceremonies). Stéphane vond het leuk om twee van deze gezangen te gebruiken en ze te harmoniseren om de eenheid van Syntropy te bewaren. Het album eindigt met Major Changes. Deze titel heeft een dubbele betekenis: hij verwijst zowel naar de drastische veranderingen die in iemands leven plaatsvinden, als naar de meervoudige majeurakkoorden waarrond de compositie is opgebouwd.

Dit is dus een jazz die zowel modern als oud is, een terugkeer naar de eenvoud en eerlijkheid van wat deze muziek zou moeten voorstellen: een oprechte eenheid die wordt voortgebracht door vier individuen die tegelijkertijd afzonderlijk maar verenigd zijn, doordrenkt van een communicatieve vrijheid. • Verschenen : 15/11/2023
 • Opgenomen : 20-03-2022
 • Referentie : SBR003
 • Drager : digitaal
 • Label : Step By Records
 • Studio : Jet Studio

Groep op dit album


Muzikanten