Frank Vaganée - Sam Gerstmans - Teun Verbruggen Trio

Frank Vaganée - Sam Gerstmans - Teun Verbruggen Trio

In september 2019 nodigde Frank Vaganée Sam Gerstmans en Teun Verbruggen uit voor een trio concertje op het Mechelse festival ‘Jazzathome’. Het resultaat was een onvergetelijke, ongedwongen muzikale namiddag met drie sets puur speelplezier. Deze frisse interplay en de liefde voor geïmproviseerde jazzmuziek oversteeg alle stijlidiomen en verwachtingen.

Deze ervaring gaf het trio zin om uit pure ambitie voor de muziek en zonder al te veel stress van buitenaf samen te komen om verder te exploreren wat er die namiddag tot stand was gekomen. En zo geschiedde: het trio Vaganée - Gerstmans - Verbruggen zag het levenslicht. En het snakte naar meer - veel meer.

Het drietal speelt een mix van standards uit het jazzrepertoire en originals. Verwacht muziek van Monk, Ornette Coleman, Skulli Sverisson, Frank Vaganée tot Mingus en Charlie Parker.

Hun eerste cd, getiteld ‘Black Diamond’, namen ze op in volle coronaperiode. Het is één van de eerste wapenfeiten van het trio sinds de lockdown. In de studio spelen ze een liveset die ze ook streamen. Al deze takes kwamen integraal - zonder editing - op de cd. Zoals het een echte jazzplaat betaamt: een verzameling van first takes die bruisen van spontaan spelplezier. Het album komt uit op 15 september op Rat Records.

Frank Vaganée is een Belgisch jazzsaxofonist en -componist. Hij is artistiek directeur van het Brussels Jazz Orchestra (‘BJO’) en doceert aan het LUCA School of arts department van het Lemmensinstituut in Leuven saxofoonjazz, ensemblespel, bigband en arrangement. Naast de altsaxofoon, bespeelt hij ook de sopraansaxofoon en de dwarsfluit. Frank Vaganée won verschillende prijzen, waaronder, samen met het Brussels Jazz Orchestra, ook een Oscar voor zijn muziekbijdrage aan de film ‘The Artist’.

Zeg ‘drummer, experiment en verbeelding’ en de naam Teun Verbruggen gaat over ieders tong. Sinds zijn afstuderen in 1999 is hij niet meer weg te slaan uit de top van de Belgische jazzscène. Zijn typische klank, die bol staat van verbeelding en vernieuwing, maakt hem tot één van de meest gevraagde jazzdrummers.

Sam Gerstmans werd geboren in een rasechte muzikantenfamilie. Hij leert viool, trompet, elektrische bas en schakelt uiteindelijk over op contrabas. Al snelt trekt hij de aandacht van verschillende leraars en muzikanten en begint zo te spelen met verschillende bekende jazzmuzikanten. Hij werkte samen met de band BCBG (Nicolas Kummert, Pascal Mohy), Steve Houben / Jacques Pirotton Inc. (Stephan Pouging), Pascal Mohy Quartet (Quentin Liegois,) the Gregory Houben Quartet, en ga zo maar verder.

Het trio brengt Dieter Limbourg (Brussels Jazz Orchestra) mee als special guest.

+ SUPPORT


© Roger Laute

Groepen

Muzikanten

Aanvullende info