Olivier Chavet

Olivier Chavet

"Racines" - Jazz ontmoet natuur

Debuut solo album van Olivier Chavet (release 22 April 2022)

"Racines" is een soul-georiënteerd jazz album, waarvan de stukken geboren zijn uit de nabijheid van de natuur en momenten van rust. Dit is niet echt een verrassing. Muziek en natuur zijn twee elementen die de componist Olivier Chavet sinds zijn kindertijd hebben gekenmerkt, zowel op privé- als op professioneel vlak. Deze Belg, geboren in Aken, combineerde zijn studies in muziek en landbouwkunde. Hij weet uit zijn dagelijkse ervaring op deze twee werkterreinen dat alles in elkaar past, net als een wortel netwerk.

Zo is "Racines" (Frans voor "roots") de muzikale behandeling van thema's die Olivier Chavet als landbouwer en natuurliefhebber bezighouden. De negen liedjes op het album drukken het verlangen uit naar een eenvoudig leven dat gericht is op natuurlijkheid. De wortel als anker van al het leven, symboliseert de samenhang die wij allemaal zo hard nodig hebben. Het werk is een sublieme reis van het absolute stille moment, via een verscheidenheid van groovy en natuurlijk rollende motieven, naar krachtige muzikale expressie.

"Ik hou van alles waar soul in zit, ongeacht de stijl. Muziek zonder ziel is voor mij slechts gedeeltelijk verteerbaar," zegt Olivier Chavet over het muziekwerk, waarin ook de instrumentatie en de meewerkende musici een ondersteunende rol spelen. "Ik werk het liefste met mensen die van nature ontspannen zijn en een zeker basisvertrouwen hebben. Voor dit project had ik het geluk te kunnen rekenen op precies dit soort artiesten om mijn muzikale ambities in een album te gieten."

Olivier Chavet vond de muzikanten die hij zocht in Duitsland en België. Het jazztrio, bestaande uit pianist Sebastian Scobel, bassist Werner Lauscher en Olivier Chavet op drums, vormt de instrumentale architectuur van het ensemble. Afhankelijk van de compositie wordt het trio aangevuld door Heidi Bayer op bugel of gitarist Daniel Chavet. De opnamestudio "Fattoria Musica", gelegen op een voormalig landbouwbedrijf in de groene uitlopers van Osnabrück, bood de ideale omstandigheden voor de opname van "Racines".