Krewe du Belge

Krewe du Belge

Februari 2017, Vanessa Tanghe en Christophe Mercier ontdekken vol verbazing New Orleans en zijn beroemde Mardi Gras. Terug in Brussel zullen ze hun bevriende muzikanten samenbrengen en het repertoire spelen dat daar te horen is: creatieve, krachtige, vrolijke muziek die stijlen en tijdperken vermengt.

Beetje bij beetje zal een hele crew van muzikanten, van verschillende leeftijden en afkomst, professionals en amateurs, samenkomen om de "Krewe du Belge" te creëren, het zelfverklaarde Belgische gezelschap van het Carnaval van New Orleans.

Sindsdien is elk uitje een feest, een moment van feest, discussie en dans. Beetje bij beetje ontstaan ​​er banden met de muzikanten van New Orleans, waar de Krewe jaarlijks terugkeren.

La Krewe du Belge speelt Jazz zoals die vandaag gespeeld wordt in New Orleans: een mix van trad, funk, RnB, rap, alles op smaak gebracht met Latin ritmes, Native American percussie, …

Inspiratie

Net als in New Orleans mixt de groep genres en tijdperken, puttend uit het repertoire van Dr. bands als Treme, Hot Eight, Rebirth, Dirty Dozen, etc.

Gumbo Belgo-New Orleans

Om deze muziek toe te eigenen en te koppelen aan haar identiteit, gunt de Krewe zich enkele covers van populaire Belgische hits, die ze groovend met New Orleans-saus. Zo krijgen “ça plane pour moi”, “On a soif”, “Banana split” en “Putain Putain” heel bijzondere kleuren.

Originele composities

In december 2022 brachten de Krewe hun eerste studioalbum uit, “De Bruxelles à New Orleans”: 9 tracks, met teksten in het Frans. Zo vertelt de rap “From Brussels to New-Orleans” over de schok van onze ontmoeting met New-Orleans; “Parc Duden Blues” drukt de wrok uit van de Brusselse muzikanten, verdreven uit de stad door gentrificatie; "Dat City" is een gedicht dat onze emotie weergeeft tegenover de stad en haar magie, "Grand Chef" drukt onze onenigheid uit met de moordenaars van culturele toe-eigening, ...


Show (Art & Vie)

Er valt zoveel te vertellen dat dit album een ​​spektakel is geworden. "From Brussels to New Orleans" vertelt over de geboorte van de jazz, de uitwisselingen tussen slaven en indianen, die aanleiding gaven tot de muziek en folklore van de "Black Indians", de geboorte van rock'n roll, funk, hoe de orkaan Katrina de stad en hoe de inwoners herstelden van deze beproeving, …