Inactief Scora

Scora

SEnkele jaren geleden richtte saxofonist Walter Baeken een nieuwe band op om de composities die hij schrijft uit te voeren. Hij bracht hiervoor enkele toegewijde jazzmuzikanten met veel ervaring op verschillende terreinen samen. Zijn ballads, groovejazz, ethnische & classical ballroom-composities vormen sindsdien de boostmix voor piano- en synthwizard DIRK SCHREURS en roll-over-tandem FLOR VAN LEUGENHAEGHE (bass) & TONY GYSELINCK (drums)

Over Scora
Scora ontstond in 2001 naar aanleiding van een project van het Antwerpse Filmuseum (nu Muhka Media). Walter Baeken kreeg de opdracht om muziek bij een stille film te componeren: het werd "Berlin, die Sinfonie der Grostadt" van Walther Ruttman, een wervelende film over het hectische leven in het Berlijn van de jaren ‘20. Door de enthousiaste reacties van het publiek volgden er voorstellingen in Belgische en Nederlandse theaters en nieuwe opdrachten. In 2005 werd o.a. een nieuwe soudtrack gecreëerd voor "Aelita, queen of Mars", een Russiche avant-garde SF-film uit 1924. In september 2007 kreeg Scora de kans om deze film met live-begeleiding te brengen in Nizny-Novgorod in Rusland, en de groep werd er met een staande ovatie onthaald.

Over de muziek van Scora
Het quartet breidde zijn repertorium sindsdien uit met nieuwe composities. Het huidige programma bestaat uit nieuwe composities en highlights uit deze "scores". Het omvat zowel gevoelige, poëtische muziek als stevige recht-door-zee funk. Kenners zullen hierin invloeden uit jazz (van free-jazz tot jazzrock), folk, hedendaagse en klassieke muziek kunnen terugvinden, die Scora tot een heel nieuw en eigen geluid weet te integreren. De groep slaagt erin om hiermee een boeiend concert te brengen, waarbij zowel de incrowd als een breed publiek zich aangesproken voelt: ze worden meegenomen in de eigenzinnige muzikale wereld die de groep live creëert.

Over de musici
De klasse van de muzikanten die ieder voor zich hun instrument perfect beheersen en voortdurend op elkaar inspelen, speelt hierbij een grote rol: Walter Baeken brengt zijn eigen composities met grote overtuigingskracht, en zowel op tenor en sopraansax als op basklarinet weet hij het publiek te raken; Dirk Schreurs bespeelt de piano op een virtuoze manier, zijn solo's getuigen van een brede muzikale kennis en interesse; Tony Gyselinck en Flor Van Leugenhaeghe, die ook in andere formaties samen spelen, zetten een strakke ritmesectie neer, waardoor de funky nummers heel stevig en met veel overtuiging gebracht worden, en laten in hun solo's veel verbeelding en creativiteit vermoeden.

Over het aanbod
Scora is geschikt voor een concert in een kleinere locatie (foyer, jazzclub of –café), een voorstelling in een zaal (CC, Kunstencentrum...) of festival. Het repertoire dat de groep beheerst, is voldoende uitgebreid zodat de playlist voor elke voorstelling kan aangepast worden, en er zowel een stevig concert kan neergezet worden, als een sfeervol programma om van te genieten. Op verzoek kunnen er nog voorstellingen met film gegeven worden.