Bas Bulteel

Bas Bulteel

De Oostendse pianist en componist Bas Bulteel studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht, en volgde masterclasses bij o.a. Barry Harris en Fred Hersch om zich als jazzpianist verder te ontwikkelen.Zijn virtuoze pianospel bracht hem op tal van podia doorheen Europa aan de zijde van o.a. Jean Warland Trio, Richard Rousselet, Ronny Verbiest, Phil Abraham, Toots Thielemans, Deborah Brown, Judy Niemack, Art Farmer, Clark Terry, Archie Shepp, Ronald Douglas, Johnny Griffin, Philip Catherine, ...
Toen Bas in 2014 de beslissing nam om voluit voor zijn eigen projecten te gaan, sleepte hij met zijn debuut'Coming Home' (W.E.R.F. Records) prompt de Klara- prijs voor beste CD in de categorie jazz in de wacht. Steeds bezig en zijn blik verruimend, voedt hij vandaag deze geesteskinderen op:
Piano Solo: Na een succesvol parcours als bandleader van zijn eigen trio en de avontuurlijke energiebom Wasdaman, dwong de coronaperiode Bas om het terug bij zichzelf te zoeken. Zo kwam hij tot een repertoire waabij lyriek, touch en intimisme de bouwstenen vormen van zijn nieuwste artistieke uitdaging: muziek die eerder vanuit een stilte ontspruit en ongedwongen, lieflijk van aard en welgemanierd de weg naar de oppervlakte zoekt. Voor het artwork en algemene beeldvorming rond het project wordt samengewerkt met niemand minder dan Jan Frederik Deckock. De creaties gebeuren in de artistieke ruimte van Jan Frederik De Cock, waarbij Bas Bulteel zich voor de composities gedurende een week laat inspireren door zowel de bestaande als de te scheppen kunstwerken van Jan Frederik De Cock.
Piano Impro Lab (P.I.L.) is Bas' persoonlijk laboratorium, waarin hij on the spot solo pianoimprovisaties creëert: "Ik start vanuit een volledige vrijheid en laat me inspireren door de flow en de mood van het moment. Ik ga op zoek naar innerlijke rust door te experimenteren. Comfortzones vergeet ik, grenzen zijn er ook niet. Zen, minimalistisch, mysterieus, gekleurd, verrassend, ... Voor mij werkt het als een vorm van meditatie."
BAS BULTEEL TRIO
In 2014 besloot Bas zich voluit op de jazz te storten en verzamelde hij zijn hoogstpersoonlijke dreamteam met drummer Bruno Castellucci en bassist Bart de Nolf in het Bas Bulteel Trio. Voor dit trio schreef hij twaalf ijzersterke composities bij elkaar, verzameld op de eerste plaat ‘Coming Home’ die verscheen in 2013 op het W.E.R.F.-label. Tijdens het evenement ‘Klara in de Singel’ in 2014 werd ‘Coming home’ gelauwerd als het beste jazzalbum van het jaar.
WASDAMAN
Met 'Coming Home' zette Bas Bulteel zich in 2014 definitief op de kaart. Nog in datzelfde jaar stelde hij op vraag van kunstencentrum KAAP een nieuw kwintet samen, waarmee hij de jazz-suite “Storm in a cup of D” voorstelde in een uitverkocht Vrijstaat O.

Wasdamanwas geboren.