Anemic cinema

Anemic cinema

 Anemic Cinema (genoemd naar de gelijknamige korte film van dadaïst Marcel Duchamp), is een instrumentaal kwartet onder leiding van de Gentse gitarist/componist Artan Buleshkaj. In de band spelen (naast Buleshkaj op baritongitaar) enkele van de meest avontuurlijke jonge improvisatoren van België: Rob Banken (altsaxofoon, klarinet), Steven Delannoye (tenorsaxofoon, basklarinet) en Matthias de Waele (drums).

Ze combineren grillige sonoriteiten en op riffs gebaseerde passages uit de heavy metal (bands als Tyft, Zeus! Meshuggah, ...), metrische structuren en (vrij) geïmproviseerde secties geïnspireerd door (avant-)jazz, en harmonieën die doen denken aan moderne klassieke componisten als Olivier Messiaen, Anton Webern, ... creëert de band een griezelige sfeer met intens nerveuze en vluchtige passages die samengaan met momenten van verontrustende mijmering, waarbij monotonie wordt bestreden maar ook beide uiteinden van het muzikale spectrum worden versterkt.

Door het weglaten van een conventioneel basinstrument kunnen andere instrumenten deze rol op zich nemen (of niet). Dit creëert bepaalde compositorische/improvisatorische uitdagingen die op hun beurt nieuwe, opwindende wegen van muzikale conceptie bieden met veel ruimte voor vrijheid binnen duidelijk afgebakende grenzen. Dit alles resulteert in een luisterervaring die deels visceraal, deels hard en deels onvoorspelbaar is.

Een titelloze EP (el NEGOCITO Records) uit 2021 bewees al dat dit geen toevalstreffer was. Buleshkaj koos voor een nogal originele aanpak, door zich te ontdoen van de bas en twee rietinstrumenten en drums in te bouwen. Deze eigenaardige bezetting breekt niet alleen met de traditionele instrumentatie, maar creëert ook nieuwe mogelijkheden om de muziek vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Bovendien stelt het kleurenpalet van de klarinetten en saxofoons de band niet alleen in staat om te experimenteren met klankkleur, maar ook om ideeën en geluiden uit kamermuziek, modern klassiek en andere bronnen op te nemen. 

Daarna werd het tijd om een eerste volledig album uit te brengen. In februari 2023 zag "ICONOCLASTS" het daglicht op Ramble Records. Deze plaat werd ruimschoots geprezen in zowel de gedrukte als de online pers.