New Orleans Train Jazzband

New Orleans Train Jazzband

In 2014 viert The New Orleans Train Jazzband, het huisorkest van de Lokerse Jazzklub, zijn 40-jarig bestaan. De band werd in 1974 opgericht door Lajos Van Peteghem, oudgediende van de Dendermondse Jeggpap New Orleans Jazzband. Na enkele omzwervingen begon de groep te repeteren op de Jazz-Zolder van Café Handelshuis op de markt te Lokeren en al vlug werd "den Train" het huisorkest van de club. Door de jaren heen bracht de band ontelbare gratis optredens en zorgde op die manier voor financiële ademruimte op momenten dat de club het wat moeilijk had.

In de afgelopen 40 jaar speelde de N.O. Train Jazzband op talrijke jazzfestivals in binnen- en buitenland, o.a. in 1979 als eerste Belgische groep op het Internationales Dixieland Festival in Dresden in de toenmalige DDR en in 1985 op het jazzfestival in Brecon in Wales. De jongste 15 jaar vertegenwoordigde de band geregeld ons land op internationale wereldtentoonstellingen, na Lissabon in 1998 en Hannover in 2000 ook nog in 2005 in Aichi (Japan) en in 2008 in Zaragoza (Spanje). De band toerde ook met belangrijke buitenlandse solisten, o.a. trompettist Wallace Davenport (ex-Hampton en -Basie), saxofonist Benny Waters (ex-Fletcher Henderson) en trombonist en leider van de Harlem Blues and Jazzband Clyde Bernhardt, onder wiens invloed ook swingnummers aan de setlist werden toegevoegd.

Van de oorspronkelijke stichters is alleen Lajos Van Peteghem nog actief bij "den Train". Medestichter Tony Peelman moest enkele jaren geleden om gezondheidsredenen het schip verlaten. Voorzitter van de Lokerse Jazzklub Guido Ros is er bij sinds begin 1976. Ook de andere bandleden hebben echter al een behoorlijk lange staat van dienst, wat de cohesie van de groep uiteraard ten goede komt. 40 jaar Train", dat moet natuurlijk gevierd worden. De jongste jaren speelde de band telkens n.a.v. het eindejaarsetentje in juni. Dit jaar werd geopteerd voor een optreden met een "special guests" op zaterdag 21 juni en met een uitgebreide receptie voor de gevierden en alle aanwezigen. "Special guests" tijdens het concert n.a.v. 40 jaar N.O. Train Jazzband zijn trompettist Joris De Cock en klarinettist Jan Coppieters. Joris De Cock is al sinds decennia in binnen- en buitenland een boegbeeld van de New Orleansjazz. Hij speelde vele jaren bij de Duitse Maryland Jazz Band of Cologne en leidt zijn eigen groep de New Orleans Night Owls. Jan Coppieters is de huidige klarinettist van de Mardi Gras Jazz Band, een formatie die haar eerste stappen zette onder de vleugels van de N.O. Train Jazzband."

Muzikanten