Ifa y Xango

Ifa y Xango

Ifa y Xango behoort tot de meest veelbelovende van de nieuwe generatie jazzbands. Al in het eerste jaar van haar bestaan werd de band opgemerkt door radiopresentators en professionele muziekjury's. Eind 2011 werd het septet bekroond met een overwinning op Jong Jazztalent Gent. Dit jaar stond Ifa y Xango op het hoofdpodium van Gent Jazz. De jury van Jong Jazztalent omschreef Ifa y Xango als "een band met een hoog potentieel, waarvan we verwachten dat de musici dat snel helemaal gaan waar maken." Het eerste resultaat van die inspanning is nu verkrijgbaar in de vorm van de cd ‘Abraham'. ‘Abraham' is een stroom van muziek, afzonderlijke nummers die echter achter elkaar één verhaal vertellen, losjes gebaseerd op de films van Lars von Trier en de schilderijen van Pieter Brueghel en Jeroen Bosch. Net zoals de Deense regisseur en de Vlaamse schilders diverse personages en deelverhalen gebruiken om bij de kijker één krachtig beeld van een apocalyptische eindtijd tot leven te wekken, gebruiken de zeven componisten verschillende muzikale momenten en lijnen om sterke gevoelsassociaties op te wekken bij de luisteraar. Dit alles in een mix van Afro ritmes en hedendaagse, geïmproviseerde muziek.

Ifa y Xango wordt gevormd door Viktor Perdieus (tenorsaxofoon), Filipe Nader (altsaxofoon), Niels van Heetum (euphonium), Seppe Gebruers (piano), Laurens Smet (contrabas), Ruben Pensaert (drums & percussie) en Sep Francois (percussie). Zij volgen of volgden stuk voor stuk een opleiding tot professioneel musicus aan één van de Belgische conservatoria. De zeven vonden elkaar in hun voorliefde voor Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse volksmuziek en ritmes, waarvan ze een heel eigen en intelligente mix met improvisaties maken. Ook de keuze van de naam van de band weerspiegelt deze voorkeur. Ifa staat in de Cubaans/Braziliaanse religie voor wijsheid, Xango is de god van de bliksem, het vuur en de dans. Samen werken ze zowel op het hoofd als het hart, en inderdaad, de muziek van ‘Abraham' inspireert de gedachten en stimuleert het lijf en de emoties.

De zeven leden van het septet speelden en spelen ieder afzonderlijk met andere artiesten, onder andere met Jef Neve, Mâäk's spirit en Chris Joris. De geluidstechnicus van ‘Abraham' is Werner Pensaert, onder meer bekend van Hooverphonic.

In het najaar van 2012 en in 2013 zal Ifa y Xango op diverse podia en in tal van clubs in het land te zien zijn. In november is er eerst een Jazzlab tour in verschillende steden in Vlaanderen. Daarna werkt Ifa y Xango aan een project in de Bijloke rond microtonaliteit in improvisatiemuziek. Later volgt meer nieuws over de première van dit werk in februari. Net als op ‘Abraham' zal het verwerken van thematisch materiaal in improvisaties bij al deze projecten zeker vaak te beluisteren zijn.