Leon Phal

Leon Phal

  • Begindatum : 02/05/2024 19:00
  • Type : Concert
  • Adres : Rue Saint Paul 27-31, Liège, Belgique
  • Festival : Jazz à Liège
  • Aankooplink

Oorspronkelijk afkomstig uit Aÿ-en-Champagne, de Frans-saxofonist De Zwitserse Léon Phal woont al enkele jaren in Genève na zijn studie aan de Haute Ecole de Lausanne, waar hij zijn handlangers ontmoette met wie hij vandaag de Europese crème is van deze generatie van dertig jaar oude flessen klassiekers en die zichzelf ervan bevrijdt en er op briljante wijze hulde aan brengt.

Zijn beheersing van het instrument, zijn ongelooflijke gevoel voor melodie en de delicatesse van zijn composities versterkt door een verwoestende groove hebben Léon Phal in een paar jaar tijd als een van de meest opwindende jazzmuzikanten gebracht. Een talent ontdekt door “ Canto Bello ”, zijn eerste album (uitgebracht in 2019) dat niet ontsnapte aan de festivals Nancy Jazz Pulsations and Jazz in Wenen, waarvan hij in hetzelfde jaar plotseling de winnaar van de springplanken was. Een “ frisheid ” opgemerkt door de pers die het heeft gewijd aan “ Révélation ” (Jazz Mag 2019), “ Top 5 saxofonisten ” (Jazz News 2021) en zelfs als “ coup de coeur ” (Le Monde, TSF Jazz, FIP, France Musique, Académie Charles Cros etc.). Léon Phal werd zelfs onlangs genomineerd in de finale van de Victoires du Jazz 2022, na de release van zijn tweede opus “ Dust to Stars ” in april 2021.

Léon Phal brengt in 2023 zijn derde album « Stress Killer » uit, waarmee de groep haar zoektocht naar een moderne jazz voortzet en resoluut groove met altijd een belangrijke vrijheid die aan improvisaties wordt overgelaten.

Groepen

Muzikanten

Leon phal Quintet

Aanvullende info