Wajdi Riahi Trio
© Valentine Jamis

Wajdi Riahi Trio

Als onderdeel van de 7e editie van het Confluent jazzfestival in de Delta. Essia, het nieuwe album van het Wajdi Riahi trio, is een delicaat vlechtwerk van stoffen, helder, soepel maar ook dik: het werk van een vakman, zowel subtiel als robuust. Wajdi's lyriek wordt onthuld in elk nummer, dat elk een uniek klein ecosysteem is. Uiteindelijk vormen ze een samenhangend geheel, als een verzameling korte verhalen.

Was het eerste album Mhamdeya doordrenkt van nostalgie, dit tweede opus vertelt over een reis tussen de twee horizonten van de pianist: Tunis en Brussel. Stambeli- en Gnawa-muziek maken integraal deel uit van het Essia-album. De organische architectuur van deze Afrikaanse en Noord-Afrikaanse ritmes versmelt met het complexe, dichte weefsel van de jazz.

Het trio is zowel virtuoos als poëtisch en raakt in één beweging de grond en de hemel. De drums van Pierre Hurty vallen op door hun precisie en dynamiek, en navigeren met de zekerheid en sereniteit die kenmerkend zijn voor uitstekende ritmespelers. Basile Rahola's contrabas, met zijn geruststellende geluid dat doet denken aan Charlie Haden, verrast ons ook met de finesse van de zwevende momenten in zijn gekozen stiltes.

Groepen

Muzikanten

Aanvullende info