Gado/ Klenes /Blondiau trio

Gado/ Klenes /Blondiau trio

  • Begindatum : 21/02/2024 19:00
  • Type : Concert
  • Locatie : Jacques Pelzer Jazz Club
  • Adres : Boulevard Ernest Solvay 493, 4000 Liège, Belgique

Gábor Gadó is al tientallen jaren een van de grote namen in de Hongaarse jazz en heeft meer dan twintig albums opgenomen. Laurent Blondiau is zeer actief in de Belgische en Europese jazzscene en werkt samen met talloze groepen en artiesten:


Naast hun vele samenwerkingen door de jaren heen, variërend van grote Europese groepen tot intieme duo's, worden Laurent Blondiau en Gábor Gadó hier vergezeld door Sarah Klenes voor een repertoire dat volledig door Gábor is gecomponeerd op Hongaarse gedichten.


De muziek is kamermuziek en is, ongeacht de aan jazz ontleende elementen, sterk doordrongen van de grote Europese muzikale traditie, van vroege liturgische modale muziek tot de vernieuwingen van de muziekrevolutie in Darmstadt.


De muziek van hedendaagse Russische componisten als David Schnittke, Sofija Gubajdulina en Arvo Pärt, maar ook Hongaarse componisten als Bartôk, Ligeti en Kurtag liggen het trio na aan het hart.


In het spel van het trio dient de link tussen modale en verticale aspecten als springplank voor improvisatorische inspiratie.


Zoals de criticus Franck Bergerot van Jazzman/Jazz Magazine schreef over de muziek van Gabor:

"Zijn ascese heeft hem ver gebracht in de kennis van de harmonische taal, die hij met bewonderenswaardige vaardigheid combineert met de modale wortels van de Hongaarse muziek, ontwikkeld op de grens van Oosterse en Westerse culturen (...) Hij brengt ons van dissonantie naar een consonantie die des te onverwachter is, hij desoriënteert ons, breekt onze gewoonten, betovert ons en beneemt ons de adem".


Toegangsprijs: €12 publiek

                7 voor studenten

Muzikanten

Andere muzikanten

Aanvullende info