Roeland Celis
© Thomas Van Caeneghem

Roeland Celis

Roeland (°1993, Tienen) groeide op in een muzikaal gezin. Zijn ouders, beiden geschoolde muzikanten, stuurden hem naar de academie van Sint-Joris-Winge, waar hij zijn liefde voor de gitaar, improvisatie, en allerlei muziekstijlen ontdekte. Nadien vervolgde Roeland zijn opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij les kreeg van o.a. Peter Hertmans, Frank Vaganée en Jos Machtel. Na een Erasmusjaar in Amsterdam, behaalde Roeland zijn masterdiploma in Antwerpen bij docent Frederik Leroux. Via een BAEF- beurs kon Roeland ook een jaar studeren in New York aan de Aaron Copland School of Music te Queens.

Tijdens deze jaren heeft Roeland vele muzikanten leren kennen, wat leidde tot het spelen in verschillende formaties. Zo is Roeland sideman in o.a. Jelle Van Giel’s Close Distance, Mojo Jojo, Lennert Baerts’ Clocks & Clouds, HAST, én had hij de kans om als gastsolist mee te spelen met het Brussels Jazz Orchestra als deel van hun “The Future is Now”- programma.

Als leider bracht Roeland in het voorjaar van 2022 een album uit met zijn band “Celestial Planes” op Soulfactory Records. Daarnaast leidt hij een sextet genaamd “Ping O.D.” met John O’ Gallagher (VS), Sylvain Debaisieux, Karel Cuelenaere, Gert-Jan Dreessen en Cyrille Obermüller. Het debuutalbum van deze band kwam uit in september 2023 en werd warm onthaald.

De speelstijl van Roeland kan omschreven worden als gitaristiek geïnspireerd, waarbij hij invloeden haalt uit verschillende rock- en popgenres om zo het klankspectrum van de gitaar ten volle te benutten. Roeland geeft les aan de LUCA School of Arts (Lemmensinstituut) en aan het Conservatorium van Mechelen.