Julia Hülsmann Quartett

Julia Hülsmann Quartett

De Duitse pianiste en componiste Julia Hülsmann wordt beschouwd als de grande dame van de Duitse jazz. Ze speelt zeer subtiele jazz en heeft al een flink aantal albums op het ECM-label uitgebracht.

Het bekroonde kwartet van de pianiste en componiste - haar eerste album "Not Far From Here" won in 2021 de German Jazz Award voor het beste instrumentale album (nationaal) - bereikt een hoger niveau met de opvolger "The Next Door". Na lovend te zijn geweest over het eerste album van het kwartet, zijn we nu verbaasd over hoe gracieus en toch krachtig, hoe transparant en toch dicht, hoe minimalistisch en toch complex en vooral hoe divers een kwartetalbum kan zijn qua compositie en energie.

Pretentieloos. Dat is het eerste wat opvalt als je het nieuwe album The Next Door van het Julia Hülsmann Quartet in de speler van je keuze stopt. Daarna: organisch. Alsof elke noot, elk geluid, precies moet zijn zoals het van nature is. En: open. Want dat is wat dit kwartet is, een trio dat is gegroeid rond Julia Hülsmann (piano), Marc Muellbauer (bas) en Heinrich Köbberling (drums), dat al negentien jaar samenspeelt en altijd graag een gast uitnodigt, maar zijn ware kwartetvorm pas vond met tenorsaxofonist Uli Kempendorff.

Kempendorff slaagt er niet alleen in om het etherische triogeluid, dat altijd een beetje zweeft en met het hoofd in de wolken is, wat op te poetsen, maar ook om het te aarden. Muziek die heel tastbaar is, net als de buurmeisjes en -jongens. Het tweede album van het kwartet samen gaat dus nog een stap verder. Ze repeteerden immers vaak samen tijdens de lockdown periode, speelden talloze concerten en reisden veel, wat nu is uitgemond in een nog intensere samenwerking. Hoewel het debuut van het kwartet al grassroots democratisch was - alle leden droegen immers hun eigen stukken bij aan de plaat - is de verdeling van verantwoordelijkheden nu nog opener. Vaste rollen? Die zijn er niet.

Van epische flow tot uiterst complexe structuren die alleen voor huisgenoten te begrijpen zijn, waarbij de saxofoon je uitnodigt tot een soort verkennende wandeling, tot hypnotiserende, Afrobeateske grooves en inclusief Hülsmanns kenmerkende coverstuk, zoals altijd gearrangeerd met enorm respect voor het origineel: het bekroonde kwartet van de pianist en componist - het eerste album "Not Far From Here" won in 2021 de German Jazz Award voor het beste instrumentale album (nationaal) - bereikt ook met de opvolger "The Next Door" een hoger niveau.

Muzikanten

Andere muzikanten

Aanvullende info