Keith Canvas

Keith Canvas

Keith Canvas wordt al eens de Belgische Jamie Cullum genoemd, de zoon die Al Green nooit had. Dat is mooi, maar noem Keith Canvas vooral gewoon Keith Canvas. Gezegend met een uiterst boeiend vibrato en daarnaast multi-instrumentaal is Keith Canvas een groot jazz-talent dat sinds de lancering van zijn debuutsingle ‛Is This What You Mean' langzaam maar zeker doorbreekt naar een ruim publiek en nationale erkenning krijgt.

Deze boeiende jazz-zanger en -muzikant slaagt er immers in om uiterst origineel uit de hoek te komen met aloude jazz-recepten. Met zijn debuutsingle ‛Is This What You Mean' deelt Keith Canvas een gulzig aanvaard visitekaartje uit. De aanstekelijke jazz-riedel krijgt lovende reviews, is te horen op Radio 1 en haalt de vaste playlist van Radio 2 en tal van regionale zenders over heel het land. Ondertussen versiert Canvas verschillende radio-interviews, krijgt hij nationale persaandacht, TV optredens en een instroom van boekingsaanvragen.

In november 2014 lanceert Keith Canvas zijn tweede single ‛Little Bird'. Meer nog dan in zijn voorganger harmoniseert Canvas op overtuigende wijze zijn stem en pianospel tot een aanstekelijke climax. Radiocoryfee/muzikant Jan Hautekiet krijgt een opvallende bijrol als fluiter.

Rond zichzelf heeft Canvas misschien wel het mooiste trio muzikanten gedrapeerd die een artiest zich wensen kan en waarmee hij onder de moniker ‛Keith Canvas Kwartet' live hoge ogen gooit.

Neem om te beginnen Frank Deruytter, niet onterecht één van de meest gelauwerde en gekende saxofonisten van België. Hij verdiende zijn sporen onder meer bij Marc Moulin en Toots Thielemans en kruidt Canvas' songs met panache, pit en ontroering. Aan zijn zijde: bassist Jacques Pili. Een ronkende naam in het Pop en Jazz milieu, bekend van zijn werk met o.a. zangeres Maurane en drummer Bruno Castellucci. Pili staaft de kracht van het kwartet met zijn dan eens subtiele, dan eens dominante baslijnen. Achter de drums tenslotte lijkt het alsof Eric Bosteels moeiteloos de teugels strak houdt, mept, soleert, grooved en stuurt. Deze veelzijdige drummer en veelgevraagde studiomuzikant is regelmatig bij Hooverphonic, Raymond van het Groenewoud en Bart Peeters terug te vinden.

Keith Canvas is het alias van Bart Mertens (°1978), multi-getalenteerd zanger, pianist, componist en songwriter.
Opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel door David Linx, één van dé Europese Jazz grootheden van de 21ste eeuw, geridderd als Chevalier des Arts et des Lettres en zoon van Jazz Middelheim-peetvader Elias Gistelinck. Na vele muzikale omzwervingen (Mertens ging o.a. op tournee als pianist met DHT feat. Edmée die een Europese hit scoorden met ‛Listen To Your Heart' en richtte samen met Hans Forceville de dance/lounge groep La Gazz op waarmee ze te zien waren op grote festivals in heel Europa) richt hij zich nu vol op zijn eigen muzikale carrière.
Momenteel werkt Keith Canvas aan zijn debuutalbum, voorzien voor release begin 2015. De opnames vinden plaats in de Closed Session Studio in Roeselare met zijn vaste begeleidingsband. Verwacht aanstekelijke Jazz gekruid met pop-, blues- en bossa nova-invloeden.