Seppe Gebruers

Seppe Gebruers

 Seppe Gebrue‍‍‍rs is een Belgische pianist, improvisator en componist.

De improvisatiescene is al bekend met zijn naam, door zijn geleverde werk in verschillende avontuurlijke projecten zoals het grote ensemble 'Ifa y xango', het pianoduo met Erik Vermeulen, genaamd 'Antiduo, Bambi Pang Pang met de legendarische Andrew Cyrille, zijn Solo en het trio met de pionier Paul Lovens en Hugo Antunes (Seppe, Hugo en Paul).

Zijn aanpak is verre van traditioneel. De laatste jaren besloot hij om op twee piano's te spelen die in kwarttonen gestemd zijn.

Op deze manier kan hij microtonale muziek verkennen en de confrontatie aangaan met de stemming in de orthodoxie van de westerse wereldmuziek.

Het zal voor het eerst te horen zijn op een nog uit te brengen opname (2018) met t‍‍‍het trio Seppe, Hugo en Paul.

Seppe doet ook aan elektronische live-processing met projecten als Keenroh featuring Paul Lytton, Glin Fraktion en Ifa y Xa‍‍‍ngo Tentet. Hij speelt ook kerkorgel in een duo met Joachim Badenhorst.

Daarnaast speelt Gebruers piano in een improvisatietrio met trompettist Luis Vicente (Pt) en drummer Onno Govaert (NL).

In 2013 studeerde hij af - Summa cum laude - aan het conservatorium van Antwerpen, waar hij zowel een jazzopleiding (met o.a. Erik Vermeulen als zijn leraar), als een klassieke opleiding (begeleid door o.a. Levente Kende) genoot.

In de loop der jaren schreef hij begeleidingsmuziek bij toneelstukken (met sterke muzikale accenten), zoals 'Omtrent Othello' (Concerni‍‍‍ng Othello), 'Wanneer de paarden sterven' en '4:3' uit 'Tibaldus'. Gebruers componeerde ook de muziek van 2 korte films van Pieter Dumoulin 'Het zwijgen van Helena' en 'The Reconstruction' (samen geregisseerd met Timeau Dumoulin).

‍‍‍ Sinds zijn twaalfde speelt Seppe Gebruers in binnen- en buitenland. Begonnen met zijn pianotrio 'Jazzfact' (samen met Nathan Wouters en Jakob Warmenbol)en later trad hij op met ‍‍‍muzikanten als Nate Wooley(US), Jim Black (US), Andrew D'Angelo (US), John Dikeman(us), Onno Govaert(NL), Seijiro Murayama(J), Léo Dupleix (Fr), Richard Comte (fr), Nicolas Field, Eric Thielemans,‍‍‍ Teun Verbruggen, Robin Verheyen, Joachim Badenhorst, Johan Graden (SE), Jasper Stadhouders (NL) en vele anderen.

Seppe Gebruers is ook oprichter en de‍‍‍ artistiek leider van Troika vzw en deed tal van samenwerkingen met el NEGOCITO Records en Citadelic.

Awards:

- SABAM Jazz Award ‍2014.

- Best Debut ‍‍‍record 2012, 'Abraham' van Ifa y Xango verkozen door het New York City Jazz magazine.

- Jong Jazz Talent 2012, Ifa y Xango, Gent Jazz.